4 saveta kako izabrati pravi tepih

Kako odabrati boju tepiha?

Boja tepiha, kao i dezen su ono što prvo privlači pažnju pri kupovini tepiha. Kako danas postoje tepisi u raznim bojama, od jednostavnih do najšarenijih, to nam omogućava da lakše pronađemo ono što nam treba. Međutim, u svim tim dezenima nije lako odlučiti se za jedan tepih. Stoga, u zavisnosti od namene, odnosno prostorije u kojoj će se nalaziti tepisi, treba tražiti prigodnu boju.

Pa tako u prostorijama dnevnog boravka, tepisi bi se trebalo uklapati sa nameštajem ili bojom zidova. Ukoliko želimo da akcenat bude na tepihu, treba izabrati šarene boje i po njima uklapati ostatak nameštaja, ali to isto možemo učiniti ukoliko je ambijent celokupnog prostora svetlije boje, kako bi tepih uneo život u prostoriju. Ukoliko ne želimo da stavljamo akcenata na tepih, onda treba izabrati neke nežnije i neutralnije varijante. Na sajtu Svet tepiha možete pogledati veliki izbor najrazličitijih tepiha za vaš dom.

Kada su u pitanju tepisi za dečije sobe, najlepše je izabrati jake, šarene dezene u skladu sa celokupnim nameštajem, kako bi dečija soba izgledala veselo. Međutim, roditelji se danas sve više odlučuju za tamnije nijanse, kako bi se tepisi što manje prljali i bili dugotrajniji.

Kako odabrati veličinu tepiha?

Nekada su tepisi zauzimali većinu prostora, odnosno svaki deo poda bio je pokriven tepisima. Danas iz više razloga, tepisi služe više kao modni detalj, nego kao zaštitnici podova. Iz tog razloga, veoma je važno odabrati pravu veličinu tepiha, kako prostorije u kjojima se nalaze ne bi izgledale zagušeno, prenatrpano ili malo. Tepisi se uglavnom postavljaju ispod određenih komada nameštaja, kao npr. stočića u dnevnom boravku, trpezarijskog stola, garniture i sl. Dimenzije treba da se uklapaju sa nameštajem ispod kog se nalaze, pa tako npr.ukoliko se nalazi ipod stočića u dnevnom boravku, tepih treba da bude dovoljno veliki da dopire do garniture zbog položaja nogu onoga ko sedi na garnituri. Sa druge strane, u dečijoj sobi, tepih bi trebao da bude veličine prostora gde dete najviše sedi na podu dok se igra, kako bi dete bilo zaštićeno tokom hladnijih dana.

Kako odabrati oblik tepiha?

Oblik tepiha, kao i prethodne detalje treba birati po komadima nameštaja u prostorijama. Današnji tepisi su većinom kvadratnog ili ovalnog oblika, pa takve treba postavljati ispod sličnog oblika nameštaja. To znači da ako u dnevnom boravku stoji manji ovalni sto, takav treba izabrati i tepih, odnosno manji tepih ovalnog oblika. U spavaćim sobama ispod bračnog kreveta, mogu se kombinovati tepisi raznih oblika. Pa tako tepih ovalnog oblika može samo jednim delom biti postavljen ispod kreveta, dok drugi deo daje sobi udobnost i toplinu. Isto tako u zavisnosti od položaja kreveta, mogu biti postavljena dva srednja pravougaona tepiha sa obe strane kreveta.

Tepisi nepravilnog oblika poput kravlje kože, danas se ređe sreću, ali odgovaraju ranim prostorijama, pa će svuda dobro izgledati ili sami ili u kombinaciji sa drugim tepihom.

Kako odabrati tepih po ceni?

Iako na prvi pogled deluju kao običan detalj, tepisi igraju veliku ulogu u izgledu prostorija i njihovom ambijentu, ali isto tako daju sliku o onom ko tu živi. U zavisnosti od njihovog kvaliteta, veličine, gustine boja, maetrijala i tkanja, cene tepiha veoma variraju. Iako nisu jeftini, ponekad je bolje uložiti koji dinar više u tepih, koji će trajati godinama, čuvati vaše zdravlje i davati toplinu vašem domu.

 

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *