Aplikacije za vođenje bloga sa pametnog telefona

Bez obzira da li želite da pišete o hrani, putovanjima ili umetnosti, blogovi su odličan način da privučete publiku na svoju web lokaciju i prezentujete im vaše ideje. I dok je nekada sadržaj na blogovima bio uglavnom tekstualni, danas oni sve češće sadrže fotografije, video zapise, pa i podkastove. 

Pametni telefoni i njihova popularnost su samo olakšali blogovanje i komunikaciju blogera sa posetiocima. Uz pouzdanog provajdera, malo uloženog vremena, ali i uz najbolje mobilne aplikacije, danas možete da objavite zanimljiv sadržaj na blogu i sa svog pametnog telefona. 

Možda vam za ovu priliku neće biti potreban najnoviji model mobilnog, ali bi bilo dobro da imate dobar uređaj, sa dobrom kamerom i jakim procesorom. Ukoliko želite da vodite blog a posedujete stariji model telefona, možda bi bilo dobro da ga zamenite. U polje za pretragu na Guglu ukucajte otkup telefona Beograd i dobićete kontakt podatke firmi koji se bave otkupom polovnih mobilnih uređaja. Tako dobijen novac uložite u nov telefon koji će imati dobru kameru, snažan procesor i druge funkcije koje omogućavaju lakše kreiranje sadržaja.

Predstavlajmo vam nekoliko sjajnih mobilnih aplikacija koje vam mogu biti od pomoći i značajno olakšati vođenje bloga sa pametnog telefona. 

Blogger

Google Blogger je jedna od najpopularnijih aplikacija za blogovanje. Ona vam omogućava da dizajnirate i objavite svoj sadržaj dok ste u pokretu. Pomoću Blogger-a možete zakazati objavu, brisati stare i dodavati nove blogove, ali i odgovarati na komentare. Isto tako, možete lako prelaziti sa naloga na nalog ukoliko želite da istovremeno upravljate sa više naloga. a tu je i statistika ako želite da znate više podataka o saobraćaju na vašem sajtu.

Nažalost, za korisnike Apple-a ne postoji Blogger aplikacija, ali umesto nje može se instalirati Blogg koji deluje kao posrednik između iPhone uređaja i Google-ove Blogger platforme. 

Slanje poruka, odnosno sadržaja na vaš blog, pomoću Blogger aplikacije je neverovatno jednostavno i dostupno čak i na modelima pametnih uređaja koji su starije generacije. Ipak naš savet je da ukoliko imate stariji model telefona, isti prodate firmama koje rade otkup telefona  a za ovu namenu kupite sebi neki brži uređaj sa boljom kamerom. 

WordPress

Jedan od najpoznatijih softvera i svakako najpopularniji jeste WordPress. Postovi se mogu objavljivati kako sa iOS tako i sa telefona koji imaju Android operativni sistem. WordPress aplikacija je izuzetno fleksibilna i iza sebe ima ogromnu onlajn zajednicu gde možete potražiti pomoć za bilo koji vaš problem. Pored toga, ona nudi i statistiku, gde se beleže podaci poput broja mesečnih pregleda i broja pretplatnika.

Jedna od prednosti WordPress-a je ta što ima ugrađen editor za objavljivanje sadržaja. Dakle, nećete morati da instalirate druge programe pomoću kojih ćete uređivati sadržaj. Takođe, WordPress nudi redovna ažuriranja aplikacije, kao i najnovije dodatke, što vam svakako može pomoći da lakše upravljate svojim blogom. Na kraju, moramo reći da u poređenju sa njenom paralelnom verzijom za desktop i laptop uređaje, mobilna aplikacija ima nešto manje funkcija, što je i sasvim očekivano. 

Tumblr

Tumblr je aplikacija pomoću koje možete da se izrazite na drugačiji način, pa čak i da se povežete sa ljudima koji imaju ista interesovanja kao i vi. Objavljivanje fotografija, video zapisa, citata ili kraćih članaka je ono što blogeri najčešće rade pomoću Tumblr-a. 

Većina ljudi koja koristi Tumblr aplikaciju za blogovanje ovakav vid komunikacije sa publikom naziva mikroblogovanje. To je upravo zbog kraće forme sadržaja pomoću kojih se oglašavaju blogeri. Zbog toga i postovi koje objavljujete na Tumblr-u izgledaju mnogo drugačije od objava na drugim platformama.

Isto kao i kod Blogger aplikacije, pomoću Tumblr-a takođe možete istovremeno voditi više blogova. Relativno lako možete dobiti veliki broj pratilaca, a sama aplikacija je jednostavna za korišćenje. Takođe, softver je dostupan kako za iOS tako i za Android operativne sisteme. Međutim, stranicu na kojoj postujete ne možete u potpunosti promeniti. Postoje šabloni koje možete izabrati i samo ih delimično modifikovati, što je verovatno i najveći nedostatak ove aplikacije.

Još nekoliko korisnih  aplikacija za blogovanje

Iako definitivno možete sastavljati tekstualne postove u svojoj mobilnoj aplikaciji za blogovanje, generalno je to loša ideja, jer se lako možete “izgubiti” u tekstu (neće vam biti najpreglednije). Umesto toga, postove pišite u Google Dosc-u. Tako će vam kreirani sadržaj uvek biti lako dostupan. Pred toga, uvek ćete imati rezervnu kopiju koju možete upotrebiti na ostalim platformama koje koristite. Sve što treba da uradite je da napravite Google nalog i dobićete besplatan softver za uređenje teksta koji ima veliki broj korisnih alata.

Lepe i privlačne fotografije su definitivno neophodne za uspešan blog, bez obzira da li ga vodite kao entuzijasta ili je u pitanju marketing. Iako postoji više aplikacija koje možete korisiti u ove svrhe, naš favorit je Pixlr Express. Ova aplikacija vam omogućava da lako i brzo prilagodite, ispravite, isečete i primenite filtere na fotografijama koje ste napravili. Takođe, možete kreirati kolaže ali i izbrisati “crvene oči”.

Vođenje bloga se danas smatra poslom koji vam može doneti ozbiljnu zaradu ali i radnjom koja ispunjava vaš život. Pokretanje bloga vam može izgledati teško ukoliko nemate računar ili laptop. Međutim, uz pomoć vašeg pametnog telefona i naših saveta možete postati jako uspešan bloger.

 

23 одговора на „Aplikacije za vođenje bloga sa pametnog telefona“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *