Da li je vaš IT patent originalan?

Gugl patent pretraživač jednostavno i brzo vam može pružiti detaljne i brojne informacije o patentima koji vas zanimaju. Patent pretraživač je, zapravo, jedna ogromna baza podataka koja treba da olakša sporo i naporno istraživanje patenata koje je neizbežno ukoliko želite da proverite da li je vaš patent originalan, kao i da zaštitite vašu intelektualnu svojinu koja je već prijavljena u zavodima za patente.

Zašto Gugl patent pretraživač?

Pored raznih usluga koje kompanija „Gugl“ nudi svojim korisnicima, kao što su Gmail, Gugl mape, pretraživači knjiga ili slika, još jedna od usluga koju Gugl pruža od 14. decembra 2006. godine je i Gugl patent pretraživač.

Gugl patent pretraživač, kao što i samo njegovo ime kaže, jeste pretraživač koji vam omogućava pronalaženje patenata na internetu. Izuzetno je koristan za pronalazače i naučnike koji žele da u ovoj evidenciji patenata provere da li je njihova ideja originalna i da li ima patenata koji su slični njihovim.

Pretraživanje patenata bi trebalo uvek da se obavi pre realizacije izuma. Ako neki patent kao vaš već postoji u bazi podataka Gugl pretraživača, pretraga vam je uštedela vreme i novac, tako da se možete posvetiti nekom drugom projektu/patentu/izumu.

Takođe, Gugl patent pretraživač možete koristiti da biste zaštitili vašu intelektualnu svojinu prijavljenu u bazi podataka i da biste bili u mogućnosti da prijavite nekog za krađu autorskih prava. Doduše, Gugl patent nema advokatsko prisustvo, što znači da se ne odgovara kompaniji „Gugl“ za krađu autorskih prava, nego zavodu za patente u kome je određeni patent prijavljen.

Postepeno proširivanje baze podataka

 

Pretraživač poseduje podatke uglavnom iz baze podataka „Patenti Sjedinjenih država i zavod za intelektualnu svojinu“ (u originalu: United States Patent and Trademark Office, a skraćeno USPTO)  kao i iz drugih država. Kada je tek nastao patent pretraživač je u svom sadržaju imao samo podatke iz USPTO, da bi se daljim razvojem obim pretraživača proširio i na druge države.

Prve godine baza podataka pretraživača za patente je proširena sa podacima „Evropskog zavoda za patente“. Godinu kasnije Gugl je stupio u saradnju sa „Svetskim zavodom za intelektualnu svojinu“, „Nemačkim zavodom za patente“, „Kanadskim zavodom za intelektualnu svojinu“, kao i „Kineskim zavodom za patente“.

Nakon toga Gugl patenti su proširili svoju bazu podataka i sa Japanom, Južnom Korejom, Rusijom, Francuskom, Belgijom, Finskom, Danskom, Luksemburgom i Holandijom. U bazi podataka se još ne nalaze patenti iz „Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije“ iako će se to verovatno desiti u budućnosti. „Gugl“ kompaniji je sasvim sigurno cilj da što više proširi svoju bazu podataka sa patentima iz različitih zemalja.

Svi patenti su automatski prevedeni na engleski jezik, tako da se patenti mogu pretraživati isključivo na engleskom jeziku.

Gugl patent pretraživač danas korisnicima omogućava da pretražuju patente na internacionalnom nivou. U njegovoj bazi podataka nalazi se preko 87 miliona patenata, a evidenciju o patentima preuzimaju iz sedamnaest zavoda za intelektualnu svojinu za patente širom sveta. Najstariji patenti koji su zavedeni u Gugl patent pretraživaču potiču čak iz 1790 godine.

Kako funkcioniše Gugl patent pretraživač?

Prosto pretraživanje

Ova vrsta pretraživanja je slična običnoj pretrazi na Guglu. Dovoljno je samo da ukucate reč koja vas zanima i pretraživač će vam prikazati rezultate koji se poklapaju sa traženom reči.

Gugl patent pretraživač koristi sličnu tehnologiju kao i Gugl pretraživač za knjige, tako da možete listati rezultate pretraživanja i zumirati ih po potrebi. Kada se u pretraživač ukuca naziv određenog patenta, on će u rezultatima prikazati kratak opis nekog patenta, sliku patenta, kao i opciju da se sadržaj patenta preuzmete u PDF-u.

Pored toga patent pretraživač sadrži i informacije o statusu patenta, datum kad je patent odobren i  datum njegovog isteka, broj aplikacije patenta, ime vlasnika patenta, sažet i pun opis patenta. Link za pretraživanje je: www.google.com/patents.

Napredno pretraživanje

Gugl vam nudi opciju napredne pretrage patenata ukoliko vam je potrebna specifična informacija o patentu. Recimo, želite da pronađete patente pod tačnim serijskim brojem, imenom, ili patente određenog pronalazača, patente određene zemlje, patente sa klasifikacijom Sjedinjenih država ili patente sa internacionalnom klasifikacijom. Link za pretraživanje je: https://patents.google.com/advanced.

Za i protiv

Korisnički interfejs Gugl patenata je izuzetno jednostavan, pregledan i ima dosta hiperlinkova. Pretraživač patenata je prilično brz i tačan, pogotovo kad se uporedi sa USPTO pretraživačem. Takođe, postoji opcija prevođenja rezultata pretraživanja na dosta jezika, pogotovo evropskih. Gugl je tokom pretraživanja u stanju da prepozna različite forme reči, tako da će u rezultatima izbaciti i drugačiji padež, rod i broj od onog koji je originalno ukucan.

Loša strana Gugl patent pretraživača je ta da baza podataka nije savršena. Mogu se naći greške u evidenciji, neke slike i crteži su loše skenirani. Pored toga, pretraživač još uvek ne sadrži apsolutno sve patente iz svih zemalja, mada ka tome teži.

Iako je znatno olakšao pretraživanje patenata, još uvek postoji širok prostor za unapređivanje ovog pretraživača. Na primer, zamera mu se što još nije uvedeno obaveštenje za citiranje. Tako bi svaki pronalazač mogao lako saznati kad god bi se njegov citat koristio u nekom novom patentu, ali, sve u svemu, ukoliko ste na putu da se otisnete u istraživačke i naučne vode, ni na tom putu nećete naći mnogo boljih pomoćnika nego što je Gugl.

Originalni izvor teksa: Moja firma, Google patent pretraživač.

23 одговора на „Da li je vaš IT patent originalan?“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *