Da li je vožnja kamiona dobar poslovni poduhvat?

Jedno od sve popularnijih zanimanja danas, posebno kada se radi o odlasku naših radnika u inostranstvo, jeste profesionalna vožnja kamiona. Mnogi mladi baš ovde vide šansu za dobrom zaradom, pa nas ne čudi što se sve više njih odlučuje da spakuje svoje kofere i ode u neku stranu zemlju u kojoj će raditi ovu vrstu posla. Razlog za to je pre svega što danas svi oni koji se profesionalno bave vožnjom kamiona mogu da ostvare veoma lepu zaradu od koje mogu da izdržavaju celu svoju porodicu. 

Da biste se bavili ovom vrstom posla, dovoljno je da imate položen vozački ispit C kategorije u nekoj od auto škola. Isto tako, poželjno bi bilo da imate bar neku godinu iskustva u vožnji kamiona. 

Koje uslove morate da ispunite da biste mogli da radite kao profesionalni vozač kamiona?

Iako na prvi pogled izgleda kao da svako može da se bavi ovom vrstom posla, ipak nije tako. Pored toga što morate da imate afiniteta prema vožnji (posebno kada se radi o vožnji teškog teretnog vozila poput kamiona), isto tako morate da budete spremni na to da ćete duži period biti odvojeni od svoje porodice kao i da ćete najviše svog vremena provoditi upravo za volanom. 

Položen vozački ispit za C kategoriju je prvi i obavezan uslov

Naravno, da biste mogli da upravljate nekom vrstom motornog vozila, morate da imate položen vozački ispit. U zavisnosti od toga da li želite da vozite auto, kamion ili možda autobus, zavisi i sama vrsta polaganja kao i prolazak obuke u auto školi. Konkretno, ukoliko želite da polažete za kamion, upisaćete kurs vožnje za C kategoriju. Samo značenje C kategorije odnosi se na sva motorna vozila koja imaju težinu veću od 3,5 tona što samim tim ukazuje na to da se radi o jednoj veoma ozbiljnoj vrsti obuke. 

Isto tako, da biste mogli da krenete na obuku vožnje kamiona, morate najpre da imate položen vozački ispit za B kategoriju kao i važeće lekarsko uverenje za C kategoriju kao dokaz vaše psihofizičke sposobnosti za upravljanje ovom vrstom motornog vozila.

Poznavanje stranog jezika zemlje za koju aplicirate

Da biste mogli da radite kao profesionalni vozač kamiona u nekoj stranoj zemlji, bilo bi poželjno da znate barem osnove nekog stranog jezika. To može biti ili engleski, ili jezik zemlje u kojoj planirate da radite. 

Za tako nešto od koristi bi vam svakako bio kurs neke škole stanih jezika. One nude kurseve počev od polaznog pa sve do naprednog nivoa. U zavisnosti od toga za kakav posao konkurišete, zavisiće i sama odluka prilikom upisa. 

Dobra zarada je nešto što mnoge opredeljuje za ovu vrstu posla

Mnogi nisu zadovoljni svojim standardom u Srbiji, pa spas za nečim boljim vide upravo u nekoj inostranoj zemlji. Razlozi su najčešće finansijske prirode. Zanimanje koje je poslednje vreme u ekspanziji kada se radi o radu u inostranstvu je definitivno profesionalni vozač kamiona. Neki se već duže vreme bave ovim poslom u našoj zemlji ali nisu zadovoljni platom, pa šansu vide upravo u nekoj drugoj evropskoj zemlji.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *