Da li video igrice utiču na povećanje inteligencije kod dece?

Biti programer danas je najtraženije zanimanje, i pretpostavka da će to biti sve traženije zanimanje u budućnosti. Neka zanimanja koja će biti u budućnosti popularna, danas i ne postoje. Međutim, da bismo bili spremni za digitalnu revoluciju koja je danas u svom zamahu, moramo pripremiti naše buduće naraštaje za to.

Moramo da imamo stručnjake koje su dovoljno spremni kako po stručnosti tako i mentalno da suoče sa novinama koje nas očekuju.

Igranje video igrica može biti dobar ulaz za ono što očekuje mališane u budućnosti. U javnosti se često polemiše na temu da li su video igrice dobre za razvoj dečije inteligencije ili ne. U daljem tekstu ćemo vam izneti neke od argumenata, a vi sami presudite:

Kako igre razvijaju inteligenciju kod dece?

Pristalice video igrica za decu smatraju da deca pomoću igrica razvijaju inteligenciju, kao i senzomotorne i perceptivne sposobnosti. Video igrice olakšavaju pristup tehnološkom razmišljanju i stimulišu mentalne procese kao što su pamćenje i kapacitet za računanje. Kroz igrice deca razvijaju strategije pobede, povećavaju poverenje u sebe i svoje sposobnosti, kao i bolju koordinaciju oka.

Video igrice razvijaju neuronske veze koje utiču na bolji i brži pristup novim informacijama. U video igricama je često neophodno da se deluje sa velikom brzinom i preciznošću što pomaže da se razviju sposobnosti mozga i koordinacija između vida i sluha.

Korišćena na pametan način tehnologija pomaže razvoj dečije inteligencije , poboljšava veštine rešavanja problema i razvija brzinu reagovanja.

Video igrice povećavaju pažnju

Istraživanja pokazuju da igranje video igica utiče na poboljšanje pažnje i razvijanje kako stalne tako i selektivne pažnje.  Delovi mozga zaduženi za pažnju, koji su uključeni dok se igra, su efikasniji kod igrača i zahtevaju manje aktivacije kod rešavanja težih zadataka.

Kod akcionih igrica za decu  poboljšava se pažnja i kapacitet primanja informacija kako vizuelno tako i auditivno. Povećava se brzina reagovanja uz mogućnost brzog donošenja odluka.

Tokom igranja igrica mozak proizvodi više dopamina. Igrice povećavaju pažnju deteta, kao i koncentraciju, što utiče na pozitivno rešavanje problema. Akcione igrice pomažu da se prevazilaze pepreke i da se nađu nove solucija za veoma kratko vreme, veština koja je takođe korisna u svakodnevnom životu.

Kada je video igrica štetna?

Rizik kod igranja igrica je taj što deca često ispred ekrana provode previše vremena. Dete gubi osećaj za vreme i nastavlja da igra puno uzbuđenja dok ga prelazak na novi nivo čini srećnim. Ovo prelazi u naviku jer tada detetu  ništa drugo ne može da zameni video igricu, što može da dovede i do zavisnosti. Važno je da toga roditelji budu svesni i da odrede deci raspored tokom dana i broj sati koji oni mogu da provedu uz igricu.

Roditelji bi trebalo da pažljivo biraju video igricu i opredele se za onu koja će unaprediti inteligenciju deteta i koja je skladu sa njegovim uzrastom. Igrice koja zahtevaju angažovanje druge dece su dobre, kako bi dete provelo vreme igrajući se u društvu.

Video igrice mogi da poboljšaju odnos između dece i roditelja

Roditelji uvek mogu da se igraju sa decom. Takmičenje  u video igrama može biti način da se deca i roditelji druže i da se bolje upoznaju i da roditelji imaju pristup dečjem svetu.

Pitajte vaše dete da vam objasni koja su pravila igre i uključite se u igru. Igre mogu biti dobar način da se različite generacije približe jedna drugoj.

 

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *