Dosao je i taj dan – polažete vozački ispit

Opšte je poznato da kada god je neki ispit u pitanju, obično svi imamo bar malu tremu, koja može da bude tu samo kako bi nas opomenula da vodimo više računa o svojim postupcima, ali i koja u nekim slučajevima može i da nas omete.

Tako je i sa polaganjem vožnje. Pre tog čina ste se raspitali o svemu, saznali koji su to uslovi za upis A kategorijeili kategorije koja vas zanima, završili sa časovima i došli do dana kada ćete pokazati šta ste naučili.

Na dan vozačkog ispita morate, koliko god je to moguće, biti maksimalno smireni. Sve zavisi od vas, od vaših pokreta, ponašanja.

Morate biti skoncentrisani na sve što radite i ne smete dozvoliti da vas okupiraju negativne misli i samim tim onemoguće da položite vožnju. Pored znanja i veština koje ste stekli od upisa u auto školu, pa sve do poslednjeg časa, važno je da na polaganje ponesete i dobre manire.

Prijatno se osećajte u odeći koji obučete

Valjalo bi da na polaganje vožnje obučete nešto što je prijatno, lagano, nešto u čemu se osećate dobro, nešto što vas ne steže ili vas ne remeti. U isto vreme, morate da shvatite ozbiljnost situacije i da na polaganje vožnje dođete adekvatno, odnosno pristojno obučeni. Ipak polažete jedan državni ispit i pre svega treba da  poštujete stručna lica koja se nalaze u vašem autu, kao i instruktora auto škole.

Zapravo, pristojnim i adekvatnim oblačenjem pre svega poštujete sebe i doprinoste da vas i drugi shvate ozbiljno.

Slušajte dobro šta vam govore

Nikako nemojte biti odsutni. Slušajte sve šta vam govore stručna lica u kolima. Ponajviše slušajte instruktora auto škole, jer će verovatno u nekom trenutku želeti da vam nešto sugeriše i možda će vam to pomoći da se oslobodite straha i treme i da završite polaganje onako kako vi želite. Važno je da se naravno skoncentrišete i na vožnju, ali morate se skoncentrisati i na to šta vam govore oni koji su sa vama u kolima. Neko iz komisije će vas možda pitati nešto što nema veze sa polaganje, možda će započeti neku drugu temu, kako bi vas opustili. Vi treba da pokažete da nemate strah i sasvim opušteno da razgovarate sa njima, dok ujedno pokazujete svoje umeće u vožnji.

Nemojte da se svađate i raspravljate sa komisijom

Stručna lica koja se nalaze u komisiji sigurno mnogo bolje od vas znaju kako saobraćaj funkcioniše. To znači da ne treba da ulazite u nepotrebne rasprave sa njima. Vaše znanje je prilično ograničeno i svi ste upoznati samo sa onim činjenicama kojima su vas naučili u auto školama i sa vrlo malo onih koje ste i praktično upoznali. Vaših 40 časova vožnje ne može da se poredi sa nekim ko je sigurno mnogo godina u saobraćaju. Auto škola vas priprema, instruktor vam pomaže, a vi treba da se potrudite da maksimalno svoje stečeno znanje primenite i pokažete se na delu, a ne na grubim rečima.

Nemojte se opuštati previše

Svaka šala je dobrodošla, ali to ne znači da na dan polaganja treba da se toliko opustite i da na instruktora i komisiju gledate kao na vaše drugove. Jedno je pristojna šala, a drugo preterivanje. I zato, i ako je to možda vaš odbrambeni mehanizam, treba da se suzdržite od pregrubih šala. Morate imati u vidu da je pristojno ponašanje obavezno. 

КатегоријеRazno

23 одговора на „Dosao je i taj dan – polažete vozački ispit“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *