Kada, kako i zašto se koristi konac za zube?

Korišćenje konca za zube danas je važno gotovo kao i upotreba četkice za zube. Dakle, vaša oralna higijena ne bi trebalo da prođe bez korišćenja konca. On definitivno mora da postane deo vaše svakodnevne rutine. Više razloga je za to, međutim najvažniji među njima jeste upravo onaj u vezi sa čuvanjem zdravlja vaših zuba.

Zubi su nam veoma važni, kao i generalno oralno zdravlje. Nisu uvek u pitanju samo zubi. Naime, ako se ne odnosite pravilo prema vašem oralnom zdravlju  može doći do upale desni. A upala desni, u najgorem slučaju, može da izazove paradentozu. Dakle, važno je biti odgovoran. Upala desni se uz adekvatnu oralnu higijenu (dakle redovno pranje zuba i korišćenje konca za zube) može eliminisati i prirodnim putem. Na koji način to možete uraditi, vidite ovde

Kada se koristi konac za zube?

Ukoliko do sada niste koristili konac za zube onda je važno da znate da konac za zube treba da koristite nakon svakog pranja zuba. I to je minimalno. Većina ljudi pere zube ujutru i uveče i to je sasvim u redu. Tada je i najvažnije da koristite konac za zube. Mada se preporučuje da konac za zube treba da koristite i mnogo više puta nego što perete zube. Najvažnije je, zapravo, da ga koristite uveče. Zašto? Zato što na taj način uklanjate naslage između zuba i ne dozvoljavate im da se zadrže i preko noći. Konac za zube možete da koristite i nakon svakog obroka. I to bi bilo najpoželjnije. Naravno da nismo u mogućnosti da svi koristimo konac za zube nakon svakog obroka, ali kada god se ukaže prilika za to, onda je to obavezno.

Kako se koristi konac za zube?

Postoje dva načina da koristite konac za zube. Prvi način jeste običan konac u tubi koji kupujete. Treba izdvojite potrebno parče i dužinu koja vama odgovara i na taj način očistiti prostor između zuba. Nikako ne smete da budete agresivni, niti da preterujete. Morate biti pažljivi i polako čistiti vaše zube. Dakle, strpljenje je osnova. Dalje, postoji i onaj konac za zube koji se nalazi na držaču i koji je mnogima lakši za upotrebu. Zapravo, jednostavnije je njega koristiti. I zato ukoliko imate problem sa korišćenjem konca za zube, najbolje bi bilo da koristite tu vrstu konca za zube. Ako i dalje niste sigurni da li to dobro radite, onda bi možda bilo dobro da se raspitate kod vašeg stomatologa. On će vam reći da li to pravilno radite, odnosno uputiće vas na to kako da to radite. Njega takođe možete da pitate koji konac za zube je najbolji. Ne postoji razlog da ga ne koristite, upamtite to. Dakle, svima je dozvoljeno, svi smeju, samo je pitanje zdrave navike i nečije želje da svoje zube održi zdravim.

Zašto treba da koristite konac za zube?

Naslage, koje ostaju od hrane, odnosno ostaci između zuba, mogu da proizvedu mnoge zubne bolesti. Konac za zube se pre svega koristi kako biste izbegli upalu desni. Upala desni može vrlo lako da se dobije, ako ste neodgovorni prema sopstvenom zdravlju. Konac za zube vam pomaže da uklonite sve ostatke hrane i samim tim onemogućite da se stvori bilo kakva zaraza ili infekcija koja može da prouzrokuje upalu desni. Svi stomatolozi preporučuju korišćenje konca za zube upravo zbog mogućnosti pojave upale desni. Tako da, konac za zube je najbolja i najjednostavnija prevencija.

КатегоријеRazno

7.860 одговора на „Kada, kako i zašto se koristi konac za zube?“