Kako da vaš dom prilagodite eko standardima?

Misliti o zaštiti životne sredine i brinuti o njoj ne znači da mi samo utičemo na poboljšanje prirode, nego i na poboljšanje naših života. koliko god to bilo zanemareno, mi smo deo prirode, mi treba njoj da se prilagođvamo, a vrlo često je koristimo potpuno nepropisno, što naravno rezultuje kasnije i većim prirodnim katastrofama.

Jasno je da je teško sada stvari menjati iz korena, ali svaka promena je i te kako važna. Zemlje Evropske unije već žive u skladu sa ekološkim standardima, a sve to očekuje i našu zemlju u dogledno vreme.

Pored toga što želimo da budemo deo zajednice, koja je prosperitetna i moderna i pored toga što u tu svrhu trudimo da ispoštujemo određene standarde, treba da razmišljamo i koliku korist će to doneti nama i koliko će nam poboljšati živote. Dakle, ukoliko istinski brinete za ekologiju i zaštitu životne sredine, onda će vam se sledeće ideje dopasti.

Ekološke boje za drvo i zidove

Sledeći put kada bude vreme krečenja trebalo bi da razmislite o ekološkim bojama. Njih imate gotovo svuda, a razlika u samoj boji i nijansama ne postoji. Ono što je značajno jeste da ove boje ne utiču na zagađenje sredine i okoline, ali isto tako ne utiču negativno na vaše zdravlje. Te boje ne sadrže štetne materije, koje bi u nekom smislu mogle da vam smetaju.

Ove boje su takođe vrlo korisne ukoliko je neko prilično osetljiv na različite vrste mirisa, ukoliko ima neki problema sa alergijom, ukoliko ima problema sa disanjem ili sa zdravljem generalno. Ipak, ne morate da imate neki problema da biste za vaš dom izabrali ekološke boje. To može biti samo zbog vaše želje za zdravijim načinom života.

Ekološki načini grejanja

Grejanje je veća investicija od krečenja, ali i u ovom slučaju treba da obratite pažnju na tu ekološku crtu. Naime, postoji više načina ekološkog grejanja, a kao najbolje se izdvajaju podna grejanja i grejanje uz pomoć kotlova na pelet.

Pelet je izrazito ekološki prihavljiv i po evropskim standardima je. To je takođe slučaj sa podnim grejanjem. Naime, podno grejanje koristi mnogo manje vode, nego radijatori i održava optimalnu temperaturu unutar prostorije, a takođe i ravnomerno raspoređuje toplotu. Ova dva načina grejanja se nalaze na samom vrhu kada se radi o ekološkim načinima grejanja.

Još jedna stvar koja je jako bitna i koju treba napomenuti, a ide u prilog podnom grejanju, jeste ta što je podno grejanje neprimetno. Naime, ono ne zauzima prostor, dok će vam kod kotlova na pelet ipak trebati jedna prostorija u kojoj će se kotao nalaziti. U svakom slučaju, kada je o ekološkim standardima, reč bilo da odaberete podno grejanje ili grejanje na pelet, svejedno je, jer su oba načina prihvatljiva i ne štete prirodi, a ni vama.

Ekološki nameštaj – od drveta

Najbolje ćete uraditi za prirodu i za vaše zdravlje ukoliko odaberete ekološki nameštaj od drveta. Naime, bilo koji nameštaj, napravljen samo od drveta predstavlja ekološki element u vašoj kući. S obzirom da je napravljen od prirodnih materijala, ovaj nameštaj je dugotrajan, ovaj nameštaj nema negativnih svojstava niti štetnih materija.

Takođe, drveni nameštaj se dodatno ne lakira, niti se u procesu proizvodnje ne koriste slična sredstva, što znači da je apsolutno prirodan. Ono što je takođe važno, a što ekologija potencira, jeste mogućnost recikliranja. Dakle, kada shvatite da želite da promenite vaš stari nameštaj, treba da znate da ga možete reciklirati i na taj način ponovo vratiti prirodi.

Ekološka rasveta – led rasveta

Led rasveta je najbolji mogući tip rasvete. Naime, led rasveta ne sadrži štetne elemente, dugotrajna je i najveći procenat električne energije pretvara u svetlo, za razliku od običnih, odnosno klasičnih sijalica, gde se veći deo energije gubi. Ekološka rasveta vas neće mnogo više koštatiti i i te kako će se isplatiti, s obzirom da je njen vek trajanja gotovo neograničen.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *