Kako da znate da li vam neko prisluškuje telefon?

U savremenom dobu, život bez telefona je nezamisliv. Zaspimo sa telefonom i budimo se sa njim. Ljudima je postao poslednja misao kada legnu i prva kada ustanu. 

Izgubili smo osećaj da telefon treba biti samo sredstvo za komunikaciju, već mi u njemu beležimo najrazličitije podatke u podsetnicima, skidamo sa mail-a bitna obaveštenja koja su se nekada potpisivala isključivo u četiri oka. Osim toga telefon nam je i igračka, jer mi na njemu igramo igrice. Tu je naša i omiljena muzika, slike i još mnogo ličnih podataka. Bukvalno kada bi neko pronašao naš telefon i analizirao ga, mogao bi da spozna naš tip ličnosti.

Nesvesno, mi u razgovoru iznosimo svakave informacije, zaboravivši da bi neko mogao da se dočepa njih. Informacije su nekada jako poverljive, a mi nemamo nikakvu sigurnost da neki podatak neće stići u pogrešne ruke i biti zloupotrebljen protiv nas.

Koliko ste se puta pitali da li mi neko prisluškuje mobilni telefon, ili je bolje pitanje da li ste se i kada pitali? Jedno je sigurno, ukoliko budete pročitali ovaj tekst sigurno ćete se pitati i pokušati da proverite da li neko stoji u pozadini i prati sve radnje koje obavljate na telefonu.

Sigurnost bi trebalo da Vam je na prvom mestu. Zato će u nastavku ovog teksta biti nekih mogućnosti za relevantno rešenje i dolaska do saznanja da li vam ili ne neko „stoji iza displeja telefona“?

Kodovi za proveru mobilnog telefona

Ukoliko ste nakon ovog uvoda posumnjali da vas ipak neko proverava onda vi proverite svoj telefon. Postoje kodovi kojima se to može lako proveriti. Svaki kod biće po na osob protumačen. Svaki kod se upisuje u aplikaciji za pozive, kao i kada zovemo bilo koji telefonski broj. Što bi dalje značilo da nakon unetog broja pritisnete dugme za poziv.

Kod *#21#

Uz pomoć ovog koda možete saznati da li su poruke, podaci kao i pozivi preusmereni. Na Vašem displeju će se pojaviti status svih servisa. Ukoliko za neki servis stoji „Forwarded“ onda to znači da je neka aktivnost preusmerena, pa ako znate da je niste vi sami preusmerili, onda su velike šanse da se telefon prisluškuje. Ukoliko na svim servisima piše „Not forwarded“ to znači da se Vaš telefon ipak ne pisluškuje.

Kod ##002#

Ukoliko konstatujete da vam se neka od ovih aktivnost proverava onda ćete aktivacijom ovog koda uspeti da poništite preusmerenja na vašem telefonu.

Kod *#06#

Ovaj kod možete u potrebiti u slučaju da izgubite mobilni telefon. Pomoću ovog koda ga možete pronaći, čak i da je u njega ubačena nova sim kartica.

Mere predostržnosti

Postoje i neke mere koje možete preduzeti kako biste smanjili šanse da neko prisluškuje vaš telefon. Uvek treba biti oprezan i voditi računa o svojim ličnim podacima. Predlažemo vam nekoliko mera:

  • Ne instalirati aplikacije koje su označene kao „unsafe“;
  • Koristiti više vrsta zaključavanja telefona;
  • Izbegavati besplatna mesta za punjenje telefona.

Nadzor roditelja

Jako je bitno znati koje podatke smemo deliti preko društvenih mreža. Pogotovo kod maloletne dece, roditelji su ti koji moraju proveravati kako oni provode vreme na internetu. Da ne govorimo o broju nestale dece ili o broju prevara koja su se upravo desile preko društvenih mreža. Koliko god internet bio koristan, postoje mnogi načini da narušimo svoju bezbednost. A današanja deca već u osnovnoj školi imaju mobilni telefon. I preko različitih aplikacija koje svesno ili nesvesno instaliraju mogu lako ugroziti svoju bezbednost. Zato su roditelji ti koji moraju vršiti nadzor nad svojim detetom.

КатегоријеRazno

Један одговор на „Kako da znate da li vam neko prisluškuje telefon?“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *