Kako električni bicikli funkcionišu?

Iako su se pojavili pre više od jednog i po veka, električni bicikli su svoju popularnost najviše stekli u poslednje dve decenije. A kako među građanima raste i ekološka svest, tako se javljaju različiti načini da se smanji upotreba fosilnih goriva koji su osnovni izvor energije i traže se alternativni izvori energije koji neće štetiti životnoj sredini.

Šta je u osnovi električnih bicikala?

Veoma često se na ulici mogu videti električni bicikli, a da toga niste ni svesni. Iako na prvi pogled deluju kao klasični bicikli, električni bicikli se razlikuju po pogonu na struju zahvaljujući elektromotoru. A ova moderna prevozna sredstva predstavljaju kombinaciju klasičnih modela bicikla koji se pokreću pomoću savremenih električnih pogona.

Još od kraja devetnaestog veka ideja o upotrebu ovih bicikli ostala je nepromenjena. Pri pedaliranju električni pogon služi kao pomoć, a ovaj pogon posebno pomaže pri vožnji po uzbrdicama. Ako pak ne želite da koristite pedale pri vožnji, onda to ne morate ni da činite. A to i jeste osnovna funkcija električnih bicikli, asistiranje pri vožnji. Zbog toga se ovo prevozno sredstvo posebno preporučuje svima onima koji ne mogu iz nekog razloga da okreću pedale, pa su posebno popularni među penzionerima.

Električni bicikli se preporučuju i onima koji bi da pređu mnogo veću razdaljinu, ali bez nekog preteranog napora. Tako se recimo vožnja bicikla do posla i od posla do kuće preporučuje ako ne želite da se previše umorite tokom obavljanja ove fizičke aktivnosti. A zahvaljujući električno bicikli stići ćete na vreme, zaobići ćete guranje po gradskom prevozu, ali i saobraćajni kolaps i čekanje u dugim kolonama.

Razlika između električnih bicikala i skutera

Moped ili skuter se razlikuje od električnog bicikla upravo prema tome što bicikli imaju podale i samim tim postoji mogućnost pedaliranja. Svi oni koji poseduju ovo moderno prevozno sredstvo, odnosno električni bicikl, imaju mogućnost da se voze tako što će samo okretati pedale, baš kao što to čine kada voze klasičan bicikl. Takođe, druga opcija je pedaliranje uz pomoć električnog pogona i to jeste i najčešća upotreba, dok neki bicikli imaju opciju vožnje bez pedala, odnosno samo uz električni pogon. Električni bicikl cena je drugačija od skutera, pa je i to jedan od bitnih razlika između ova dva prevozna sredstva.

Redovno punjenje baterije je neophodno za vožnju električnog bicikla, pa i ako ga ne vozite određeni period, punite bateriju redovno kako se ona ne bi pokvarila. Prednost je u tome što se baterija odvaja od rama bicikla, pa pri njenom punjenju ne morate ceo bicikl da unosite u kuću.

Punjenje električnih bicikala

Našem tržištu su prilagođeni punjači za električne bicikle i klasičnim utičnicama odgovaraju. U zavisnosti od modela bicikla i baterije potrebno je bateriju puniti između sat vremena i tri sata. Neki modeli imaju čak i opciju punjenja tokom same vožnje, a to je moguće pomoću okretanja pedala. Svakako, karakteristike se razliku od modela do modela.

Takođe, od vrste bicikla zavisi i koju će brzinu električni bicikl dostići. Naime, neki bicikli imaju limit, pa je najveća brzina 25km/h, a kod nekih drugih maksimalna brzina koja se može dostići jeste 45km/h. u situacijama kada se dostigne maksimalna brzina dolazi do automatskog isključenja motora. Limit koji snaga motora može da dostigne jeste 250 ili 500W.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *