Kako povezati HDMI na VGA kabl

Današnja video tehnologija se odmiče od analognog (VGA) prenosa signala u sa ciljem unapredjenja kvaliteta slike i uživanja u konzumiranju video sadržaja. Danas se sve više koriste uredjaji koji podržavaju digitalne formate poput HDMI, DVI ili DisplaiPort. Međutim, i dalje postoje situacije u kojima ćete možda morati da promenite tehnologiju prikaza, obično zbog različitih portova na računaru i ekranu.

HDMI na VGA – kompitabilnost

Video signali se mogu prenosti u bilo kojem smeru pomoću  HDMI na VGA kabla ili VGA naHDMI kabla, ali postoje određena ograničenja i razlike u vidu kvaliteta reprodukovane slike. U nekim situacijama možda će biti potrebno da pošaljete VGA signal s računara preko HDMI porta na novijem monitoru, televizoru ili projektoru. Noviji monitori, a naročito gaming monitori koriste HDMI vezu kao osnovnu za prenos signala.

Konvertori HDMI na VGA i VGA na HDMI

HDMI na VGA - Velteh

Korišćenje konvetora VGA na HDMI, poput onog prikazanog na slici iznad, omogućava vam da povežete računar sa bilo kojim uređajem za koji je potrebna HDMI veza.

Neki konvertori mogu imati audio kabl kao što je ovaj na slici, kao i USB kabl, za napajanje.

Savet Ako vaš računar ima samo VGA vezu, a imate desktop računar, možda ćete razmotriti i nadogradnju video kartice na računaru.

HDMI na VGA

HDMI na VGA kabl može biti jeftino rešenje kojim možete povezati HDMI signal s računara na VGA vezu na starijem ekranu.

S obzirom da je VGA starija tehnologija, ovu opciju treba izbegavati ako nema druge alternative.

HDMI kabl može da šalje audio i video signal preko istog kabla. Međutim, VGA kabl može prihvatiti samo video signal.

Da biste dobili audio i video, nabavite konvertor sa VGA priključkom i audio kablom ili USB-om samogućnostima audio povezivanja.

Kvalitet signala

Kad god jedan signal pretvorite u drugi, signal slabijeg kvaliteta uvek određuje konačni izlazni kvalitet. Na primer, VGA je analogni signal (podložan smetnjama i gubitku signala u tranzitu), dok je HDMI digitalni (veća vjernost, bez gubitka signala).

Kao takav, VGA signal će biti ograničavajući faktor konačnog izlaznog signala. Drugim rečima, pretvaranje VGA u HDMI neće poboljšati kvalitet signala originalnog izlaza. Slično tome, pretvaranje HDMI-ja u VGA možda će dovesti do malog gubitka kvaliteta signala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *