Kupovina u doba korone: Kako da bezbedno kupujete preko interneta u doba pandemije

Nastupanje globalne pandemije virusa korona je korenito izmenilo našu svakodnevicu, prioritete, odnos prema određenim segmentima života. Odjednom, obreli smo se u takozvanoj “novoj normalnosti” koja nam istovremeno predstavlja potpunu nepoznanicu i stil života sa kojim smo se naglo morali saživeti. U domenu svakodnevnih aktivnosti, čini se da tek sada zaista primećujemo nabavku osnovnih potrepština kao značajan deo svakodnevice, dok nam je nekada usputni ulazak u prodavnicu bio zaista rutinska stvar. Online kupovina se u ovom smislu pokazala kao izuzetno praktična solucija i čini se da se ni u vremenu nakon pandemije nećemo odricati benefita koje smo u ovom vidu nabavke prepoznali. U ovom tekstu ćemo govoriti o načinima ponašanja na internetu koje je potrebno praktikovati zarad bezbednosti, a nakon što objasnimo prednosti internet kupovine u ovom veoma izazovnom periodu za sve nas.

Koji su benefiti online kupovine u vreme pandemije?

Online kupovina je postala prvi izbor kada su nabavke u pitanju onog momenta kada je socijalna distanca postavljena kao imperativ u borbi protiv širenja zaraze. Budući da su potrebe ostale iste, a u domenu higijene i kućne hemije se nesumnjivo i povećale, internet prodavnice su postale pravo mesto na kojem možemo da kupimo sve potrepštine bez bojazni od ugrožavanja zdravlja. Online kupovinom, dakle, izbegavamo gužve i nepotrebne kontakte, a ujedno nam i neretko povoljnije cene i transparentnost na ovom planu veoma znače, u trenutku kada većina prolazi kroz velike izazove i na ekonomskom planu.

Šta je to bezbedna online kupovina?

Internet predstavlja jedno specifično okruženje koje zahteva praćenje određenih pravila ponašanja ne bi li bili sasvim bezbedni. Konačno, i naše fizičko okruženje traži od nas da brinemo o svojoj bezbednosti, ali smo se sa merama bezbednosti u fizičkom svetu već saživeli. Sa druge strane, sa virtuelnim svetom se još uvek upoznajemo, iako se čini da se u njemu odlično snalazimo i da smo već zaboravili na vreme kada nam on nije bio uvek dostupan. Kada je ponašanje na internetu u pitanju, uz izbegavanje nebezbednih socijalnih kontakata na različitim mrežama, važno je znati i na koji način se zaštititi od nepouzdanih web-lokacija i potencijalnih prevara u okviru procesa online trgovine.

Kako prepoznati bezbedne web-lokacije?

Pre no što se upustite u kupovinu preko interneta, veoma je važno da proverite da li je sajt na kojem želite da ostavite svoje podatke i izvršite plaćanje bezbedan. Na prvom mestu je bitno da proverite da li web-stranica sadrži u svojoj adresi oznaku katanca ili HTTPS. Uz proveru adrese sajta, ne zaboravite da na njemu potražite sekciju u vezi sa pravima potrošača, uslovima korišćenja i politikom privatnosti. Pouzdane internet prodavnice i platforme za online kupovinu kao što je Shoppster biće potpuno transparentne kada je u pitanju upotreba podataka i načini na koje stranica prikuplja podatke o svojim korisnicima. Takođe, primetićete da vam se na raspolaganju nalazi kontakt i korisnička podrška, gde možete uputiti sva dodatna pitanja u vezi sa vašom kupovinom.

Koje podatke ne bi trebalo da delite?

Kada je u pitanju plaćanje preko interneta, ono što jasno ukazuje na prevaru je traženje podataka koji nisu potrebni za samo plaćanje. Jasno je da bi vaše šifre trebalo da zadržite za sebe i možete pretpostaviti da se radi o prevari ukoliko se od vas traži da mejlom potvrdite svoje podatke kao što je lozinka. Nemojte slati fotokopiju vaše kartice ili drugog dokumenta, a naročito ako kupujete preko stranica na društvenim mrežama. Ukoliko stranica od vas traži ove detalje, preporučujemo da odustanete od kupovine, budući da oni nisu potrebni bankama ne bi li bila izvršena transakcija.

Koje dodatne informacije bi trebalo prikupiti pre kupovine?

Pre nego što izvršite samu kupovinu, dobro bi bilo da sakupite sve potrebne podatke u vezi sa dostavom robe i eventualnim povraćajem novca. Na zvaničnim sajtovima za prodaju, uglavnom ćete, kao što smo pomenuli, pronaći jasno istaknute sekcije koje se odnose i na uslove i rok dostave, proces reklamacije robe i povraćaja novca. U nekim slučajevima, cena dostave može promeniti odluku u vezi sa kupovinom, pa je dobro da se o ovome informišete pre no što vaša kupovina, uključujući i ovu uslugu, bude naplaćena. Naročito kada kupujete odeću, opcije vraćanja robe i povraćaja novca mogu  biti od velike važnosti, ukoliko po prijemu robe ne budete zadovoljni veličinom ili nekom karakteristikom artikla koji ste kupili. Po prijemu robe, potrudite se da proverite paket u prisustvu dostavljača. Ovo se preporučuje zbog toga što u toku dostavljanja robe može doći do određenih oštećenja, koja ćete želeti da nadomestite, a u vezi sa kojima nećete moći da dokažete odgovornost službe za dostavu ukoliko ih kasnije primetite.

Budući da je kupovina preko interneta postala deo svakodnevice većine, kako zbog svojih brojnih benefita koji idu u prilog stilu života savremenog doba, tako i zbog aktuelne situacije u domenu zdravlja, potrebno je da ispratite sve korake koje valja preduzeti ne bi li ona bila zaista uspešna i bezbedna. Ukoliko imate na umu sve što podrazumeva oprezno ponašanje na internetu i čuvate svoje podatke, zasigurno ćete biti zadovoljni pogodnostima koje nude online prodavnice.

24 одговора на „Kupovina u doba korone: Kako da bezbedno kupujete preko interneta u doba pandemije“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *