Ovo su mogući razlozi zbog kojih vam laptop radi usporeno

Do kvarova na laptopu može dovesti dosta toga. Otkrivanje i rešavanje problema je nekad krucijalno ako planirate da vaš laptop poživi jos neku godinu. Srećom, većina ovih problema je rešivo i možda još uvek nije trenutak da se oprostite od svog voljenog laptopa.

Mada, koliko god ste pažljivi prilikom korišćenja laptopa, sigurno ćete doći u situaciju kada se desi nešto van vaše kontrole. Dok su takvi problemi verovatno povezani sa hardverom i čak mogu dovesti do trenutka kada ćete morati da zamenite pokvareni deo, postoje dosta manjih problema koji se javljaju zbog nesavesnog korišćenja.

U ovom članku ćemo se pozabaviti tim problemima, i nadajmo se da ćete pomoću ovog članka uspeti da rešite bas onaj koji vama usporava laptop.

Pregrevanje laptopa

Verovatno ste milion puta čuli kako se nekom vašem prijatelju pokvario laptop zbog pregrevanja. Laptopovi su kompaktno napravljeni da nemaju tako dobar sistem za ventilaciju zarad efikasnosti. Osim ekstremne situacije da vam se kompletno pokvari laptop zbog pregrevanja, uglavnom je to glavni problem usporenog rada laptopa. Performans vašeg laptop računara može biti poprilično umanjen zbog pregrevanja. Jedno od jednostavnijih rešenja je da nađete kvalitetnu podlogu sa ventilatorom koje, uprkos popularnom verovanju, zapravo mogu dosta da pomognu sa problemom pregrevanja.

Ako, pak, postavljanje laptopa na podlogu sa ventilatorom ne pomaže u rešavanju problema, onda ćete morati da otvorite laptop i proverite ventilatore i otvore za ventilaciju; često se dešava da se prašina nađe i nakupi u otvorima za ventilaciju i samim tim onemogući normalno hlađenje laptopa. Ako ni ovo ne pomogne, onda ćete morati da proverite postavke za održavanje temperature u BIOS-u, ili ako niste sigurni da to umete, odnesete u laptop servis i oni će vam rešiti problem.

Prestanak rada baterije

Litijum-jonske baterije čine veliki deo tržista baterija zbog njihovog velikog kapaciteta kao i zbog toga što nije potrebno da se formiraju. Ali imaju jednu manu, a to je šansa smanjenja tog istog kapaciteta nakon dužeg perioda korišćenja. U ovom slučaju postoji samo jedna opcija, a to je da kupite novu bateriju. S obzirom da su originalne baterije od dobavljača veoma skupe, laptop servisi su jedna od boljih opcija za to jer serviseri možda mogu naći neku bolju, jeftiniju alternativu.

Pokvarena tastatura

Tastature na laptopovima su takođe čest uzrok usporenog rada laptopa ne zbog njenog uticaja na učitavanje datoteka kao prethodni problemi, već zbog svog mehaničkog aspekta upravljanja uređajem. Na vašu sreću, postoji mnoštvo dobrih članaka na internetu koji će vam dati smernice kako da zamenite tastaturu, i to čak od pouzdanih izvora kao sto su sami proizvođači.

Virusi i malver

Možda stvar koja će najviše da vam uspori laptop i čak onemogući mnoge njegove funkcije su virusi i malver. Najbolji način da zaustavite viruse da „zaraze“ vaš računar je da imate instaliran antivirusni softver. Postoji mnoštvo besplatnih varijanti na internetu kao što su Avast ili AVG, a ako  želite kompletnu zaštitu, razmislite o kupovini ozbiljnijeg softvera. Svakako, još bolji način da onemogućite pristup virusa u računar je da jednostavno ne download-ujete sumnjive fajlove kao i to da izbegavate klikove na „klikbejt“ i „previše dobro da bi bilo istinito“ tip reklama.

24 одговора на „Ovo su mogući razlozi zbog kojih vam laptop radi usporeno“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *