Računarski sitem: Šta je hardver a šta softver?

Jedan računarski sistem sastoji se od dva neodvojiva dela, a to su hardver i softver. Kroz godine, napretkom tehnologije, kako softver, tako i hardver su doživljavali brojne promene, poboljšanja o kojima se nije nekada moglo ni maštati, ali u manjoj ili većoj meri, iako su promene došle, njihovo postojanje, uloge i funkcije su ostale neizmenjene. Ali, šta je to hardver, a šta je to softver?


Hardver je najlakše objasniti čulom vida i čulom dodira, pa je tako hardver zapravo sve ono od računara što vidite i sve ono od računara što možete da opipate. Svaki računar se sastoji od određenog broja hardverskih komponenti, a njihov broj se može od tog osnovnog i uvećavati ukoliko postoji potreba za tim.

Hardverske komponente

Krenimo od samog početka i onoga što je „na udaru“ kada gledamo, a to su monitori. Jedna od hardverskih komponenti, monitor, doživeo je fizički najveće promene, ali funkcija je ostala ista, da se prikaže sve što postoji u memoriji kompjutera, te da se sve što se radi gleda i posmatra na njemu. Kućište, kao glavni deo računara, takođe je hardverska komponenta koja u sebi sadrži ostale hardverske komponente, a to su zvučne kartice, grafičke kartice, kao i najvažniji deo, a to je matična ploča. U kućištu se nalazi i hard disk, odnosno prostor za memoriju svega što se na računaru radi, kao i brojni ulazi i izlazi za druge komponente koje se mogu povezati ili dodati samom računaru.

Hardverskim komponentama pripadaju i tastatura i miš, kao dodatna oprema bez koje računar ne bi mogao da funkcioniše. Tastatura se koristi za unos teksta, kao i za navigaciju prilikom rada, a od nekadašnje veće, tastature spojene kablom sa kućištem, danas imamo bežične tastature sa mnogo više funkcija, dugačijeg dizajna i različitih dezena. I ne samo bežična tastatura, već je i miš danas bežičan, s tim da je on glavni za navigaciju i zadavanje komandi, osim kod osoba sa oštećenim vidom ili bez čula vida.
Kompjuterima se mogu pridodavati i druge hardverske komponente, kao što je veći broj čitača CD-ova, USB ulaza, štampači i skeneri, ali to su već komponente koje nisu osnovne i bez kojih svaki računar nesmetano i normalno radi i funkcioniše.

Softver

Dok su hardverske komponente sve ono što vidimo i možemo da opipamo, kao jedan dao računarskog sistema, drugi deo čini softver, i bez njega hardver ne bi imao smisla. Softver u ovoj podeli predstavlja sve ono što vidimo na monitoru u toku rada na računaru, ali se ne može opipati, tačnije, to su svi programi koje jedan računar poseduje. Softver, tačnije programi, dele se na sistemske i aplikativne. Sistemski su oni programi koji se instaliraju na računar kako bi on mogao da radi i da se pokrene, tačnije, koji podiže i pokreće operativni sistem, dok su aplikativni svi oni programi koji dolaze kasnije i instaliraju se zbog neke želje ili potrebe, ukoliko se radi o programima za određeno poslovanje i određenu vrstu rada na kompjuteru, ali ne čine obavezni deo softvera, jer od njih rad računara ne zavisi.

46 одговора на „Računarski sitem: Šta je hardver a šta softver?“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *