Sve šta treba da iskusite kada turistički posetite Tursku?

Jedna od veoma zanimljivih i privlačnih destinacija za putovanje, u bilo kom periodu godine, svakako jeste Turska. Zbog svojih običaja, načina života, svega onoga to pruža da se vidi i upozna, zbog činjenice da „leži“ na dva kontinenta, ali i zbog mnogo čega drugog, ovo bi trebalo da bude zemlja koju biste mogli da posetite bar jednom u životu. Nebitno da li se radi o nekom turskom gradu ili nekom primorskom, poznatom letovalištu, Turska svakim svojim delom je zanimljiva, a kada se nađete tamo onda je potrebno da iskusite neke stvari koje nisu toliko rasprostranjene u toj meri na ostatak sveta.

Hrana

Domaća kuhinja Turske je i te kako zanimljiva. Na prvom mestu, potrebno je da probate razna domaća jela i specijalitete koji su i te kako začinjeni nekim intresantnim, ali veoma ukusnim začinima. Potrebno je da znate da je njihova kultura obedovanja takva da podrazumeva dosta voća, što je jedna dobra strana za svakog turistu, ali nikako nemojte da izbegnete da probate domaće dezerte, kao što su tulumbe, baklave, kadaif, te sve ono što samo tamo ima poseban ukus.

Kupovina u zlatarama

Uopšte kupovina jeste nešto šta treba iskusiti u Turskoj, a bitno je da znate da se cenkate, jer je tamošnja kultura upravo takva, te se neko može i zameriti ukoliko ne pokušate da snizite cenu. Međutim, posebno je zanimljiva kupovina zlata, jer ćete naići na ulice u kojima se nalaze samo zlatare i koja od njih sva blješti. Cene su niske, kao nigde u svetu, a zlato koje kupite je jedno od najkvalitetnijeg na svetu, te ćete tako pronaći ogrlice, minđuše, bilo šta drugo, kako za sebe, tako i za poklone svojim bližnjima sa putovanja. Turska, ali i islmski svet uopšte, veliku pažnju obraćaju na odabir zlata, ono ima veliku ulogu u brojnim običajima, tradiciji, pa upravo zbog toga možete pronaći nakit, ali i druge predmete od zlata, kakvi sigurno ne postoje i ne pojavljuju se često po svetu. Iskoristite priliku da upoznate čuvene trgovce zlatom, juvelire, a budući da se radi o narodu koji je i te kako gostoprimljiv, dovoljno je da poželite i možete videti kako zlatare funkcionišu, te kako se pravi različit nakit.

Palate i džamije

Turska ima dugu i zaista istoriju koja je poznata celom svetu. Takva istorija, podrazumeva se, ostavila je tragove koji su danas od velike važnosti. Svuda po zemlji, a posebno po Istanbulu, rasprostranjene su brojne palate, kao što je glavna Topkapi, koju treba posetiti kako biste osetili duh vekova koji su već odavno za nama. Tu su i Aja Sofija, Plava džamija, te brojni hamami i džamije koji su istorijski vladari ostavili kao svoje ostavštine, koje i dan danas funkcionišu baš kao nekada, što je retkost ako sagledate tvrđave u svom okruženju i dalje kroz svet.

Krstarenje Bosforom

Jedan od posebno lepih događaja svakako jeste krstarenje Bosforom. Videćete da čak i domaće stanovništvo uživa mnogo u tome, što odlično pokazuje da turistima i te kako prija. Krtarenje Bosforom ulepšaće vam ispijanje turskog čaja na brodu, doručak, a sve to uz divni pogled na obalu koja je često ispunjena velelepnim vilama i predivnim građevinama.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *