TRI PREVOZNA SREDSTVA IT SVETA ZA KOJA VAM NE TREBA VOZAČKA DOZVOLA

Kada je u pitanju prevozno sredstvo za koje nam ne treba vozačka dozvola onda nam prve asocijacije budu svakako na neke ekološki prihvatljivije varijante ali ujedno i zdravije. Vozači svih vozila koji su aktivni učesnici saobraćaja treba da znaju za koja vozila je potrebno posedovanje koje kategorije, i šta sa njom mogu da voze, a šta ne. Dakle, jasno je da automobil nećete voziti bez dozvole, ne samo zato što je to kažnjivo zakonom, već zato što time rizikujete da ugrozite sopstveni život i život drugih učesnika u saobraćaju, gde se misli i na pešake. 

Da bismo stigli od jedne do druge tačke koristeći neko pomoćno sredstvo, a da nam za to ne treba vozačka dozvola, moramo znati koji su nam sve načini dostupni za to. Ovde se misli na kraće gradske relacije i lakše probijanje kroz gradsku gužvu.

U Srbiji trenutno postoji nekoliko ideja o tome. A samo neke od njih su korišćenje bicikle, električni trotinet ili hoverbordovi. Za njih nije potrebno posedovanje posebnih dozvola.

BICIKL KAO VIŠE OD PREVOZNOG SREDSTVA

Ova zdrava i ekološki prihvatljiva opcija za prevoz sa jednog mesta na drugo je oduvek bila mnogo više od pukog prevoznog sredstava. Njihova široka primena širom sveta ukazuje i na njihov planetarni značaj. Gotovo da ne postoji mesto na svetu da se oni ne koriste. U mnogim zemljama je postao i deo običaja i tradicije i koristi se vrlo često kao rekreativno ili glavno prevozno sredstvo. O njegovoj važnosti i značaju govori i činjenica da biciklizam postoji kao jedna od kategorija svetskih sportskih takmičenja sa visokom popularnošću. 

Koliko je dobar za kondiciju i zdravlje, toliko je dobar i za očuvanje životne sredine jer nema ispuštanja štetnih gasova i hemikalija po okolinu. Odličan je za kraće gradske ili seoske relacije, ali i kao najlepši mogući način  da se obiđu i vide prave čari nekog mesta. 

RASTUĆI TREND KOJI BELEŽI ELEKTRIČNI TROTINET

S obzirom da u našoj zemlji još uvek nije zakonski regulisan status električnih trotineta ni za njih nije potrebna vozačka dozvola. Električni trotinet je danas u svetu, ali i kod nas lako dostupan proizvod kojeg proizvode mnogi svetski proizvođači koji se na razne načine bore za svoje mesto na tržištu. 

Ono što mnogi ističu kao njihovu prednost je što ćete se lako probiti kroz gradsku gužvu, a pri tome se nećete oznojiti i umoriti dok stignete na posao ili se sa njega vraćati. Prednosti koje električni trotinet ima pored ove odnosi se na to da nema direktinih štetnih uticaja po životnu okolinu kao i da nema potrebe da razmišljate o tome gde ćete ga parkirati i nema većih dodatnih troškova i ulaganja. 

Mana je to što se ne može voziti tokom hladnih zimskih dana i po nepristupačnom terenu. 

Popularnost koju je električni trotinet sa pravom stekao poslednih godina nastavila je da se širi i da raste. 

HOVERBORD – SAVREMENO I ZABAVNO REŠENJE

Hoverbord ili balans skuteri su još jedno u nizu svremeno i zabavno rešenje za vožnju za koje vam ne treba vozačka dozvola. Samobalansirajući skuter još jedan je naziv za hoverbord koji funkcioniše po principu naginajnja unapred ili unazad čime se kontroliše brzina, dok se pravac kretanja kontroliše uvrtanjem stopala. Jednostavan način da se po lepom vremenu bez mnogo napora prevezete sa jednog mesta na drugo. Kako u svetu tako i kod nas raste popularnost ovog električnog uređaja. 

КатегоријеRazno

2 одговора на „TRI PREVOZNA SREDSTVA IT SVETA ZA KOJA VAM NE TREBA VOZAČKA DOZVOLA“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *