Ugradnja video nadzora u zgradama – dobre i loše strane

U većim gradovima sve je više primetno da se u stambenim zgradam ugrađuju kamere. Stanari se usaglase da žele video nadzor iz različitih razloga i vrlo ubrzo to dobiju. Ustav i zakon ovu oblast ne definišu najjasnije, tako da su u ovom slučaju zloupotrebe uvek moguće. Ipak, pre nego što se odlučite da u vašoj zgradi postavite video nadzor, moraćete da se konsultujete sa stučnjacima, odnosno pravnicima.

Naime, tačno se zna koji prostor može da obuhvati kamera, a to je uglavnom samo deo ispred ulaza i ulazni hodnik, ali nikako ne bi smela kamera da se postavi na takva mesta gde na primer prilikom otvaranja ulaznih vrata nekog stana, može snimati unutrašnjost. Generalno ugradnja video nadzora u zgradama je dobra stvar, ali sadrži i loše strane.

Zaštita zgrade

Ugradnjom video nadzora vi prvenstveno štitite zgradu u kojoj živite. To znači da se u holu vaše zgrade ili ispred ne mogu okupljati oni koji će praviti nered i lom ili remetiti vaš mir ili u krajnjem slučaju ugrožavati vašu bezbednost. Ako se i dogodi da se određene grupice okupljaju, koje nisu prijatne, vi to možete prijaviti policiji, a kao dokaz ćete imati i snimak. Na taj način oni mogu biti prepoznati i sprovedeni dalje u skladu sa zakonom. To znači da vaša zgrada u buduće neće biti mesto za okupljanje onih koji mogu prouzrokovati određenu štetu.

Zaštita stanara 

Poznati su mnogi slučajevi gde je kamera snimila razbojnike i kleptomane u pokušajima krađe. Ako vaša zgrada ima video nadzor, to znači da će isti taj kleptoman koji vas je napao najverovatnije biti uhapšen. Međutim, ukoliko nemate video nadzor u zgradi, mala je verovatnoća da će taj neko ko vas je napastvovao biti uhapšen, jer u trenutku napada vrlo često se ne zapamti izgled te osobe.

Mana  – špijuniranje od strane komšija 

Mana video nadzora može biti to da vas komšije mogu špijunirati i gledati kada ste izašli iz stana. To nije rizično ukoliko su komšije samo radoznale, međutim, može biti rizično ukoliko su vaše komšije prestupnici i imaju nameru da obiju vaš stan.

Na ovaj način oni će jednostavno imati apsolutnu preglednost kada ste vi izašli, pratiće vaše kretanje svakog dana, ispitaće kada se obično vraćate u stan i na taj način apsolutno mogu da razviju plan. Znajte da ukoliko primetite ovakve slučajeve trebalo bi da se javite policiji.

Zabava za komšije 

Komšije vas neće špijunirati samo iz zle namere, već jednostavno iz zabave. Biće im interesantno da posmatraju ko vas je dopratio, šta ste to kupili i šta to nosite u kesama, da li se kasno vraćate i slično. To su ljudi kojima je verovatno dosadno, koji imaju te porive, ali jednostavno to nije opasno, a vama može da bude jedino iritantno. Dešavalo se da u zgradama u kojima postoji video nadzor, komšije imaju određene upadice na račun drugih i vrlo se jasno da zaključiti da su vas špijunirali. Ukoliko to postane previše očigledno i počne da vam smeta i u ovom slučaju znajte da imate pravo da takvo ponašanje prijavite policiji.

O postavljanju video nadzora odlučuje većina

Ovo se može smatrati i prednošću i manom. Ukoliko smatrate da su koristi od video nadzora veće od njegovih nedostataka, onda se vi možete složiti da se ugradi video nadzor. Ukoliko ste u manjini, bilo da ste za ili protiv video nadzora, to je problem, jer većina uvek odlučuje. Kada odluku donesete, taj posao je najbolje prepustiti profesionalcima koji imaju iskustva u tom poslu. A upravo takva firma je ProCar Security koja već dugo godina uspešno posluje i iza sebe ima nebrojano mnogo zadovoljnih klijenata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *