Važnost zelene gradnje za čisti životni prostor i energetski efikasniji dom

Očuvanje životne sredine i smanjenje negativnog uticaja na klimatske promene je posebno aktuelna tema poslednjih godina, budući da se ceo svet suočava sa problemima kao što su zagađenje voda, vazduha i zemljišta, kao i velike količine otpada koje različite industrije proizvode. Kao jedan od dominantnih zagađivača, građevinska industrija pokušala je da pronađe odgovor na aktuelne ekološke probleme kreiranjem koncepta zelene gradnje.

Ova vrsta gradnje podrazumeva korišćenje ekoloških materijala i obnovljivih izvora energije, sa ciljem smanjenja pritiska na prirodu i stvaranja boljeg i zdravijeg životnog okruženja. Trend zelene gradnje je u svetu prisutan decenijama, ali sve više dobija na značaju i u našoj zemlji. 

U nastavku ćemo se upoznati sa osnovnim karakteristika ovog održivog koncepta i izdvojiti neke od najznačajnijih prednosti zelenih zgrada i objekata. 

Ekološki prihvatljivi materijali

Izbor građevinskog materijala jeste jedan od prvih koraka ka postizanju ciljeva zelene gradnje, a dominatni su oni koji imaju smanjeni ekološki uticaj i obnovljivi su. Drvo je obnovljivi resurs i ima izuzetno nizak ugljenični otisak, pa se tako često koristi u velikom u broju projekata gradnje. Pored drveta tu su i bambus, reciklirani čelik i sekundarno staklo. Zajednička odlika svih ovih materijala jeste što su obnovljivi, čime smanjujemo upotrebu novih resursa i njihovu eksploataciju. Takođe, ukoliko postoji mogućnost za korišćenjem materijala lokalnih proizvađača, smanjili bismo putni otisak i uštedeli na transportu. 

Bolji kvalitet vazduha

Još jedna prednost zelene gradnje jeste stvaranje zdravijeg okruženja i čistijeg vazduha, što se pozitivno odražava na sveopšte čovekovo zdravlje. Ovaj tip gradnje, za razliku od tradicionalne, koristi boje za zidove i drvo koje nisu toksične, stavlja akcenat na kvalitetnu izolaciju i kontrolu vlage, čime eliminiše potencijalno stvaranje buđi. Čist vazduh i zdravo okruženje smanjuje rizik od pojave respiratornih i kardiovaskularnih bolesti i neizostavan je činilac našeg svakodnevnog funkcionisanja. Kao jedno od rešenja javljaju se kvalitetni alu prozori, a cena opravdava njihovu efikasnost i dugotrajnost. Aluminijum je izdrživ materijal, odličan izolator koji će obezbediti odgovarajući protok vazduha i sprečiti da štetne čestice uđu u vaš dom. Osim toga, estetski su interesantni i daju moderan izgled prostoru, a lako se kombinuju sa drugim materijalima. 

Energetska efikasnost prostora

Pospešivanje energetske efikasnosti domova i objekata jeste jedan od ciljeva zelene gradnje, jer se time smanjuje ukupna potrošnja energije. Smatra se da veliki broj domaćinstava troši prekomernu količinu toplotne energije, a jedan od glavnih razloga jeste loša izolacija objekta, kao i dotrajali i neodgovarajući materijali. Zelena gradnja stavlja naglasak na korišćenje solarnih panela, energetski efikasnijih uređaja i pametnih sistema za merenje potrošnje električne energije. Prvi korak je obezbeđivanje dobre izolacije objekta (zidovi i krov), zatim zamena dotrajale stolarije, ali i promena načina grejanja. Prateći osnovne prinicipe zelene gradnje, značajno ćete smanjiti ekološki otisak i upotrebu neobnovljivih izvora energije, ali ćete i uštedeti. Računi za struju će vremenom biti vidno manji, čime ćete stabilizovati vaš budžet i preusmeriti ga na druga ulaganja. 

Očuvanje životne sredine

Pored redukcije potrošnje energije i stavljanje fokusa na alternativne energetske resurse, očuvanje životne sredine i stvaranjeg boljeg okruženja jeste vodeća misija zelene gradnje. U svetlu ekološke krize, smanjenje uoptreba voda, energije, otpada nudi se kao logično rešenje i izlaz iz izazovne situacije u kome se čovečanstvo nalazi. Konstantno širenje gradova i urbanizacija doprinose negativnim uticajima na planetu Zemlju, ali promenom načina gradnje i korišćenjem zelenih rešenja, možemo smanjiti zagađenje na životnu sredinu. 

Ekonomski benefiti

Mnogi kažu da je budućnost građevinske industrije upravo u zelenoj gradnji, ali šira javnost još uvek nije dovoljno upoznata sa svim benefitima ove gradnje. Njen uticaj na globalnu ekonomiju je nemerljiv, a ogleda se u smanjenim troškovima usled korišćenja recikliranih materijala, smanjenoj upotrebi energije i koriščenjem obnovnljivih resursa i nižim operativnim troškovima. Materijali koji se koriste imaju dug vek trajanja, otporniji su na spoljne uticaje, što znači da nećete često morati da trošite novac na njihovu zamenu. Iako se isprva čini da je zelena gradnja skuplja, zbog svoje dugogodišnje uštede kasnije, predstavlja pametan investicioni potez. 

Zahvaljujući svojihm mnogobrojnim prednostima, zelena gradnja je napravila revoluciju u građevinskoj industriji i predstavlja rešenje ka kojem će se većina okretati u narednom periodu. Odgovornost prema životnoj sredini, zdravo okruženje i smanjeni troškovi samo su neke od karakteristika ove brzorastuće prakse koja nam može pomoći da poboljšamo kvalitet života i budemo odgovorni prema planeti. 

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *