VIDEO NADZOR: KAKO FUNKCIONIŠE NA RAZLIČITIM MESTIMA

Sistem obezbeđivanja domova, poslovnih prostora ili važnih saobraćajnica ima dugu istoriju ako govorimo o video nadzoru. Ali ono što se menjalo jeste oprema koja je sa napretkom celokupne tehnologije i društva generalno govoreći, prilagođavala i dobila svoje moderno izdanje. Zato on više nije luksuzna roba, već potreba koju je kreiralo savremeno i moderno društvo. 

Skoro da je danas nemoguće ući u državnu firmu, privatna skladišta i velike poslovne prostore koje ne koriste ovu metodu kako bi sačuvali imovinu, pratili proces rada ili kako bi se smanjili rizici za bilo koju nezakonitu radnju. 

ZA DOMOVE, PRIVATNA DOMAĆINSTVA, VIKENDICE

Osnovi razlog postavljanja video nadzora u privatnim posedima je onaj koji se vezuje za bezbednost. Ali i radi osiguranja mira i sigurnosti. Sve to je u kontekstu imovine, kako bi se sačuvala od provele i krađe, ali je važno i u kontekstu sigurnosti ljudi. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, u skladu sa sistemom koji odlučite da instalirate, imaćete mogućnost da pratite snimke kamere sa bilo kod mesta na nekom od vaših pametnih uređaja. 

Lako su dostupni na našem tržištu i postoje registrovane licencirane firme koje se bave ugradnjom i održavanjem. 

Teškoća može biti to ako je prostor veći ili su objekti na njemu tako pozicionirani da je potreban veći broj kamera kako bi se pokrila cela površina. To će automatski povećati i troškove ugradnje. I treba voditi računa da kamere ne snimaju javnu površinu jer u tom slučaju mora se tražiti posebna dozvola nadležnih organa.

ŠTA SU PREDNOSTI I MANE KADA JE SISTEM VIDEO NAZORA FIRMI U PITANJU

Jedna od glavnih komponenti u kategoriji fizičko tehničkog obezbeđenja poslovnih objekata i firmi jeste video nadzor. U kombinaciji sa ostalim komponentama postiže se maksimalna zaštita i rizik od nepredviđenih mogućnosti smanjuje na minimum. 

S obzirom da je svaki objekat koji poseduje video nadzor u obavezi da o tome ima istaknuto jasno obaveštenje za sve posetioce i radnike, to je ujedno važno obaveštenje i za potencijalne lopove. Dakle, prednost je to što se samim postojanjem sistema smanjuje krađa i time potencijalni gubitak za preduzeće. Ako se i desi pokušaj provale ili dođe do otuđenja ili oštećenja imovine, snimci se čuvaju i mogu biti verodostojni dokazi u sudskim postupcima. 

Ali treba voditi računa da u ovom slučaju budu ispoštovane sve odredbe koje definiše Zakon o privatnom obezbeđenju. A najvažnije su da video nadzor mora postaviti licencirana firma, da se mora sklopiti ugovor o kojem mora biti obavešten MUP, a objekat koji se snima mora na vidnom mestu imati obaveštenje o tome. Za nepoštovanje zakonom propisanih obaveza propisane su kazne. 

INSTALIRANJE SISTEMA U STAMBENIM ZGRADAMA

Upravnici zgrada imaju važan zadatak osiguranja bezbednosti i mira stanirama zgrade, a jedan od načina za postizanje toga je instaliranje kamera. Pre toga upravnik će morati da pribavi saglasnost većine stanara, da angažuje licenciranu firmu za ove poslove. 

Treba znati da postavljanje kamera na svakom spratu nije dozvoljno, već samo na ulaznim vratima i onim prostorijama koje su zajedničke za sve. Zato će firma koja je angažovani znati sve te pravne začkoljice. 

Postavljanje ovog sistema u zgradama pokazao se kao veoma efikasan u prevenciji kada su u pitanju provale i krađe. Snimci su dostupni do 30 dana i ovlašćenja lica ih mogu preuzeti. Ostaje pitanje privatnosti stanara koje može biti ugroženo ovim sistemom. Zato je važno da lice koje upravlja istim bude odgovorno i oprezno i svrsishodno obrađuje dobijene podatke. 

23 одговора на „VIDEO NADZOR: KAKO FUNKCIONIŠE NA RAZLIČITIM MESTIMA“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *