5 bitnih mesta za protivpožarni aparat

Da li imate protivpožarni aparat u svome domu? Ako da, još bitnije pitanje je da li uopšte znate gde se on nalazi?

Današnji domovi imaju lako zapaljive materijale na pretek, i ako dođe do toga, vatre mogu preći iz malog plamena u ogromni požar u roku od nekoliko minuta, te je jako bitno da imate lako dostupan protivpožarni aparat koji možete iskoristiti da ugasite gorepomenutu vatru ili baš taj mali plamičak koji nam unosi lažnu nadu da imamo vremena dok se vatra ne proširi.

Šta kaže statistika

Prema statistici vatrogasnih zavoda širom sveta, oko 56% požara su ograničeni na to mesto na kojem su započeli. Međutim, ako se vatre prošire, to može biti opasno i dovesti do paljenja ostatka kuće ili stana. Ako se požar proširi van sobe u kojoj je započeo, to dovodi do 4-5 smrti u kućnim požarima, kao i polovinu svih povreda u kućnim požarima. Lako dostupan protivpožarni aparat može sprečiti širenje vatre iz jedne sobe u druge; i samim tim će sačuvati vašu kuću, i još bitnije, živote vaših bližnjih.

Osnovna pravila za postavljanje protivpožarnog aparata

Pre nego što započnemo sa listom najbitnijih mesta za protivpožarni aparat, valjalo bi da govorimo prvo o nekim osnovnim pravilima posedovanja istih, a pravila su: 

  • Prvo pravilo je da svaki ukućanin mora znati gde se nalaze protivpožarni aparati;
  • Drugo pravilo je da moraju biti na vidljivom mestu i da im nalepnica bude vidljiva;
  • Treće pravilo je da redovno proveravate da li su lako dostupni i da raščistite put do njih;
  • Četvrto pravilo je da uvek vodite evidenciju o tome da li su ispravni ili servisirani.

U narednom delu teksta ćemo govoriti o najbitnijim mestima za postavljanje aparata.

  1. U kuhinji

Ova soba je jedna od najčešćih u kojima možete videti protivpožarni aparat i sasvim su logični razlozi za to. Električna i druga oprema za kuvanje je jedan od najčešćih uzroka požara u kućama i povreda – statistika stoji iza toga. Između 2010. i 2014. u svetu je 46% požara započelo u kuhinji, uzrokovalo 19% smrtnih slučajeva kao i 44% povreda. 

U kuhinji je bitno da protivpožarni aparat stoji relativno blizu šporeta i da bude lako dostupan u slučaju nužde. Međutim, ne treba da stoji preblizu, jer u slučaju požara, dim i vatra se mogu isprečiti i sprečiti vas da ga dohvatite.

  1. Blizu izvora toplote

Jedna petina svih kućnih požara izazivaju grejna tela. Bilo da je u pitanju vaš kamin, dimnjak, furuna ili grejalica, bitno je da znate gde se nalazi najbliži protivpožarni aparat u slučaju požara.

  1. Na svakom spratu kuće

Vrlo dobar potez je takođe da imate po jedan protivpožarni aparat na svakom spratu vašeg doma. U tom slučaju će vam biti lako dostupan u svakom trenutku i nećete dozvoliti da se vatra raširi.

  1. U garaži

Garaže i radionice uvek imaju dosta zapaljivih materijala i naprava, tako da je pametno da imate jedan aparat u neposrednoj blizini. 

  1. U spavaćim sobama

Većina kućnih požara se dese tokom noći, stoga bi bilo pametno da svaka spavaća soba u domu ima po jedan protivpožarni aparat, kako biste u potpunosti bili opremljeni gde god da se požar desi.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *