Četiri praktična uređaja za kuhinju koje svako domaćinstvo treba da ima

Kuhinja predstavlja jednu od glavnih prostorija u svakom domaćinstvu koja ima jednu glavu i može imati brojne sporedne funkcije. Priprema i konzumiranje hrane predstavljaju glavne aktivnosti koje se odvijaju u ovom prostoru. 

Ali da bi on bio funkcionalan i koristan u njemu moraju da budu određeni kuhinjski elementi i aparati, te bela tehnika koji svi zajedno omogućavaju ispunjenje svrhe. 

Da bi se povećala funkcionalnost osim frižidera, šporeta i radne površine biće potrebno još nekoliko stvari kao što su tzv. mali kućni aparati. 

Mikser sa posudom

Nema kiflica, domaćeg hleba, kolača ni torte bez miksera. Prvobitno je nastao kao sprava koja je služila za razbijanje i mešanje jaja sa rotirajućim delovima koji su se pokretali ručno, a koju je patentirao Ralf Kolijer iz Merilenda i to davne 1856. godine, do se prvi model sa električnim motorom pojavio 1885. godine. 

Od prvog proizvođača miksera, kompanije Hobart, do danas je unapređena tehnologija i prvobitna verzija je poboljšana, te su danas klasične modele zamenili mikseri sa posudom ili štapni modeli, u zavisnosti od potreba. 

Mikseri za posudom nazvani su još i samostojeći iz razloga jer pri njihovoj upotrebi nije potrebno držati uređaj prilikom rada, praktični su i poseduju funkciju za određivanje brzine u skladu sa onom koja je neophodna. Ovo ostavlja mogućnost da se obavlja neki drugi posao dok se testo samo meša. 

Stabilnost i praktičnost miksera sa posudom su njegove glavne karakteristike, te omogućavaju da se spremi više kolača odjednom tj. istovremeno. Posude su obično napravljene od plastike ili stakla, kvalitetne su i moguće ih je lako održavati. 

Kao jedan od najtraženijih modela istakao se Bosch mikser sa posudom koji se po recenzijama kupaca pokazao kao praktičan, kvalitetan i efikasan. 

Blender

Kada i kako su blenderi postali sastavio deo skoro svakog kuhinjskog prostora teško je dati precizan odgovor. Ali jedan od odgovora može se naći u tome što se način ishrane, odnosno pripremanja hrane promenio i bilo je potrebno prilagoditi mu se. 

Danas se sve češće spremaju tzv. smuti za koje je potreban jedan ovakav aparat. Osim toga jak blender uz odgovarajuće dodatke može da posluži i za spremanje raznih drugih stvari poput domaćih pašteta, humusa, sladoleda i tome slično. 

Mogu olakšati i pripremanje potaža i nekih svakodnevnih obroka, a samim tim i poboljšati način pripreme i skratiti potrebno vreme za to. 

Seckalica

Iako bi se teško moglo reći da li je seckalica nastala pre blendera, jedno je sigurno – oba su našla praktičnu primenu u skoro svakoj kuhinji. 

Kao i prethodni uređaj i sekalica može olakšati spremanje mnogih obroka, soseva, salata ili šejkova. 

Secko se u izuzetnim prilikama može koristiti i kao blender za spremanje smutija od svežeg voća. 

Aparat ili toster za sendviče 

Sigurno najomiljeniji aparat za mališane, ali i za odrasle, jeste aparat koji omogućava pripremu sendviča. Nema deteta koje ne voli da jede topli sendvič, a i odrasli ne mogu da im odole. 

Osim svoje osnovne uloge koja se odnosi na pripremu toplih sendviča, oni mogu služiti i za spremanje nekih drugih recepata i hrane. 

Uz dobar recept u njima se mogu peći pancerote, zatim belo meso bez ulja i tome slično. Treba istražiti sve mogućnosti i koristiti ih. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *