Da li i kako računar utiče na vaš vid?

Računari su postali deo naše svakodnevnice. Obavljane mnogostrukih posovnih aktivnosti, kupovina preko interneta, bavljenje društvenim mrežama i slično, zahteva da vreme provodimo za računarom. Često se dešava da zaboravimo i koliko sati bez pauze smo sedeli za monitorom, u jednom položaju, a da gotovo nismo ni trepnuli.

Ne razmišljamo tada o posledicama koje jaka svetla velikih, tankih i raznobojnih monitora mogu imati na naš vid. Osećamo otežan rad, tegobe i umor uglavnom. Ipak, te posledice mogu biti enormne po celokupno zdravlje ljudi. Tada se preporučuju naočare za vid, sočiva, ili zaštita ekrana.

Simptomi uticaja računara na vaš vid

Mnogo je različitih simptoma koje ćete prepoznati u vezi sa dejstvom računara na vaš vid. Pokazaće da je vreme za pregled kod očnog lekara, naočare za vid, sočiva, ili neku drugu varijantu. Povremen, pa sve učestaliji umor, vrtoglavica i tup bol u glavi, posebno u predelu očiju, neki su od važnih znakova koji pokazuju da računar negativno utiče na vaš vid. Takođe, osećaj pritiska u glavi, kao efekta nedostatka kiseonika, vrtoglavica i zamućen vid to potvrđuju. Višesatno sedenje za računarom čini da gubimo osećaj za vremenom koji smo proveli u jednom položaju, naprežući sočivo i rožnjaču. Lomljenjem svetlosti, oštećuje se rožnjača i osobe postaju kratkovide. Sa druge strane, daljim naprezanjem oka može doći do trajnijih problema sa vidom, kao i migrenama.

Posledice dugotrajnog rada na računaru na vaš vid

Već je navedeno da je jedna od posledica koja prva govori o negativnom uticaju na vaš vid upravo kratkovidost. Osoba gubi osećaj za blizinu predmeta i sve slabije vidi na računaru, ali i generalno u okruženju. To zahteva da se na osnovu pregleda izaberu odgovarajuće naočare za vid, sa minus dioptrijom. Međutim, čestim gledanjem u monitor uz naočare za vid sa suprotnom, neodgovarajućom dioptrijom u plusu, takođe dolazi do slabljenja vida, što može da rezultira u daljim negativnim posledicama po vid i zdravlje uopšteno. Posledice su i nedostatak koncentracije, sve zamućeniji vid na blizinu, ali i na daljinu, otežani rad i mnogi drugi negativni efekti. Uz pad koncentracije, efekti koji negativno se odražavaju na rad, a posledica su dugog rada za računarom jeste i zaboravnost, smanjenje izoštrenosti čula, posebno vida.

Preventiva uticaja računara na vaš vid

Mnogo je različitih načina na koje možete smanjiti negativne efekte dužeg rada za računarom na vaš vid. Pre svega, česte pauze, provetravanje prostorije i ispiranje očiju hladnom vodom, posebno to kako bi se pospešio protok krvi i regenerisali nervi i mišići oka. Redovna konzumacija zdrave hrane, posebno voća, povrća i čajeva, među kojima je vodeći zeleni čaj, takođe pozitivno utiču na vid. Vežbe kao što je zadržavanje pogleda u jednoj tački, često zatvaranje očiju i masiranje slepoočnica mogu suzbiti nastanak kratkovidosti.

glasses-cheerful-home-indoor-young_1262-2817

Postavljanje zaštitnog stakla preko monitora, koji izoluje negativne efekte takođe je jedno od rešenja. Pored navedenih načina preventivnog delovanja, naočare za vid su upotrebljive u svim situacijama kao korektivne, kada druge mere ne možete realizovati. U velikoj meri je to značajno danas, jer su naočare za vid dosta unapređene i usavršene, nosite ih svuda sa sobom i koristite za bilo kojim računarom. Takođe, izrađuju se stakla koja suzbijaju UV zrake, nepravilno lomljenje svetlosti i posebno uticaj računara. Izoluju jake svetlosne efekte, ali i omogućavaju da bezbrižno obavljate svakodnevne poslovne i privatne aktivnosti na računaru. Kreiraju se prema potrebama svakog pojedinca, u obliku, dimenzijama i odgovarajućim staklima.

Do slabljenja vida može doći ukoliko radite duže za računarom. Oštećenja se manifestuju i na smanjenje funkcije zenica, rožnjače i beonjače. Preventiva je pola očuvanja vida, ali i zdravlja generalno. Vežbe za oči, različite tečnosti, odmor i san su osnovna preventiva. Korektivna mera, koja može imati efekat na poboljšanje vida, ali i sprečavanje njegovog daljeg slabljenja jesu naočare za vid.

 

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *