Da li je bolje odabrati SSD ili HDD disk za svoj kompjuter

SSD disk (solid-state drive) je ne tako davno predstavljao luksuzni deo kompjuterske opreme, a danas je zahvaljujući brzom razvoju tehnologije postao, gotovo, neizostavan deo svake standardne konfiguracije PC-ja. Sve veća potreba za skladištenim prostorom u računaru, uz brz i efikasan rad, dovela je do nastanka SSD diska, a prodaja kompjutera sa ovom komponentom u okviru svoje standardne konfiguracije postala je dostupna i pristupačna svima.

Velika IT dilema – SSD ili HDD?

Osnovna razlika između ova dva diska jeste taj na koji način skladište podatke. HDD (hard disk) je proizvod IBM kompanije i predstavlja oblik magnetnog skladištenja, tačnije, memorisanje informacija vrši uz pomoć igle, koja piše i briše informacije, i magnetne ploče koja se vrti velikom brzinom. Zbog ovog sistema rada HDD disk je veoma osetljiv na potrese, a pravi i buku tokom rada. Ipak, hard disk raspolaže velikim kapacitetom memorije i pogodniji je za čuvanje multimedijalnih sadržaja, a iako troši više energije prilikom svog rada, jeftiniji je nego SSD disk.

SSD disk se tehnološki veoma razlikuje od HDD diska, naime, ovaj diske koristi memorijske čipove i radi po principu fleš memorije. Veoma je brži i tiši, a pokazao se i značajno praktičnijim za upotrebu s obzirom na to da nema pokretne delove. SSD se, zato, prvenstveno koristi za skladištenje operativnog sistema i ostalih pratećih programskih instalacija. Energetski je značajno efikasniji, a podatke čuva bez napajanja. Osnovna „mana“ koja se može pripisati solid state disku jeste cena, skuplji je nego HDD, ali trend opadanja cene se kontinuirano nastavlja.

Na osnovu svih navedenih prednosti i nedostataka oba diska, na pitanje da li je bolje odabrati SSD ili HDD nameće se odgovor da bi najbolje bilo kombinovati oba. SSD disk bi tako služio kao sistemski dok bi hard disk bio idealan za multimedijalne sadržaje.

Koje su vrste SSD i HDD diskova?

Kada su u pitanju hard diskovi razlikujemo dve osnovne vrste: interni i eksterni. SSD diskovi su u komercijalnu upotrebu stigli početkom ovog veka, ali, s obzirom na enormno brz razvoj IT tehnologije, već su dostupne različite verzije ovih diskova. SATA SSD je kompatibilan sa bilo kojim hardverom, i jeftiniji je s obzirom na to da je slabijih performansi i sporiji. S druge strane PCle SSD (Peripheral Component Interconnect Express) je neuporedivo brži i efikasniji, ali i znatno skuplji.

Kada se u obzir uzme forma uređaja, izgled, oblik i dimenzije, onda možemo razlikovati još dve vrste SSD-a: M.2 i U.2

Prilikom kupovine ovih diskova veoma je važno da obratite pažnju na IOPS specifikaciju (Input/Output Operations Per Second) – procenjena brzina čitanja i zapisivanja podataka u sekundi. Logično, što je IOPS veći to je SSD disk bolji.

Kako odabrati pravi SSD disk za kompjuter?

Da biste u svom domu ili na poslu imali uvek pouzdan i dobro opremljen kompjuter, koji će predstavljati najbolji odnos uloženog novca i kvaliteta, onda je veoma važno da pažljivo odaberete sve racunarske komponente. Prodaja kompjutera morala bi da predstavlja saradnju između prodavca i kupca, tokom koje prodavac treba pažljivo da oslušne sve želje i potrebe potencijalnog kupca. I zato je veoma važno da se dobro imformišete o svim komponentama kako biste znali šta je ono što vam je potrebno, a šta je ono što možete sebi da priuštite.

Odabir i cena SSD diskova zavisi od nekoliko faktora:

Dimenzija – postoje varijante od 7 i od 9,5 milimetara debljine. Uz model od 7mm uglavnom ide i adapter čija je namena da ga učini istih dimenzija kao model od 9,5mm. Tanji model uglavnom se koristi za laptopove.

Performanse – važan detalj za one koji se bave obradom veliki broj količine podataka ili gejmingom s obzirom na to da će brzina rada vašeg računara zavisiti upravo od toga za koji se kvalitet SSD diska opredelite.

Kontroler – zadužen je za brigu o obradi podataka (upisu, čitanju, ujednačenom trošenju memorijskih ćelija) i njihovom prosleđivanju ka memoriji.

Proizvođač – vrlo često za dobru prodaju nekog proizvoda dovoljan je i sam brend tj. firma koja stoji iza njega. Ali neretko brend ne diktira kvalitet pa je moguće i za manje novca dobiti isti kvalitet.

Kako najbolje iskoristiti hard disk za laptop?

Skladištenje podataka i brzina rada računara veliki su problem i kada su u pitanju desktop računari, ali i laptopovi. Ukoliko biste hard disk za laptop „uparili“ sa adekvatnim SSD diskom doprineli biste većem memorijskom kapacitetu, bržem učitavanju podataka i efikasnijem radu laptopa.

Prodaja kompjutera – gde kupiti najbolje racunarske komponente?

Čak i onima koji su dobri poznavaoci tehnike i računara kupovina sve neophodne opreme za kompjutere može zadati ozbiljne glavobolje. Zato je od izuzetne važnosti da se dobro pripremite i uskladite svoj budžet sa željama i potrebama. Racunarske komponente o kojima morate posebno voditi računa prilikom njihove kupovine jesu matična ploča, procesor, RAM memorija, SSD ili HDD diskovi, grafička kartica.

A ukoliko se opredelite da opremu za vaš računar potražite u VipHouse-u onda možete biti sigurni da ste na mestu gde se vrši najbolja i najsigurnija prodaja kompjutera i celokupne prateće opreme. Obučeni prodavci će vam uvek pružiti stručnu pomoć, dati najsvežije informacije, uputiti vas u detalje oko izbora modela i odgovoriti na svako vaše pitanje i zahtev. VipHouse u svom asortimanu proizvoda nudi najbolje racunarske komponente, počev od najosnovnijih modela pa sve do najsavremenijih i najkvalitetnijih primeraka.

717 одговора на „Da li je bolje odabrati SSD ili HDD disk za svoj kompjuter“