Da li je otvaranje privatnih laboratorija dobar poslovni poduhvat?

Privatno poslovanje posebno iz oblasti medicine se zadnjih nekoliko godina ubrzano razvija i dobija sve veći značaj na tržištu. Mnogi lekari specijalisti nisu zadovoljni dohodkom u državnim zdravstvenim ustanovama, pa svoju šansu traže upravo u pokretanju privatnog biznisa. 

Da biste mogli da otvorite ordinaciju koja je u sferi vaše profesije, a vezana je za neku granu medicine treba da znate da su Zakonom o zdavstvenoj zaštiti posebno definisana pravila kojih se morate pridržati kako kasnije ne biste imali bilo kakvih problema koji vam mogu napraviti zdravstveni inspektori.

Privatne laboratorije u kojima možete obaviti najrazličitije analize su sve više rasprostranjene po svim gradovima na teritoriji naše zemlje. Danas skoro da ne postoji grad u Srbiji u kojem ne postoji bar jedna privatna laboratorija Novi Sad, Beograd i sl..

Na šta sve treba da obratite pažnju ukoliko planirate da otvorite privatnu laboratoriju?

Kada započinjete sopstveni biznis sigurno vam na pamet pada veliki broj pitanja na koje često ni ne znate odgovore. To ne treba mnogo da vas brine, jer je danas dostupnost informacija itekako rasprostranjena, pa veoma lako možete da proverite sve što vas zanima.

Neka od pitanja koja muče svakoga ko planira da se oproba u sopstvenom biznisu otvaranjem privatne laboratorije su: kakva je sva prateća dokumentacija potrebna, kako treba da izgleda prostorija, koliko kvadrata lokal mora da ima, kao i to koliko vam je novca potrebno na početku.

Treba da znate da postoji poseban Pravilnik koji definiše bliže uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti, u kojem, između ostalog, možete pročitati i informisati se o veličini laboratotorije za medicinsku biohemiju, koja je optimalna temperatura koja se mora konstantno održavati tokom cele godine, od kakvog materijala podovi moraju biti napravljeni i sl.

Važno je odabrati dobru lokaciju

Lokacija predstavlja jedan od možda najvažnijih segmenata kada otvarate svoju firmu iz bilo koje poslovne delatnosti. Dobro odabrana lokacija može uticati na to kolika će posećenost pacijenata uopšte biti, a to će se samim tim odraziti i na vašu zaradu. To treba da bude mesto do kog pacijenti mogu lako dopreti bilo da dolaze sopstvenim prevozom, gradskim autobusima ili pešaka. Idealno bi bilo kada bi recimo u blizini bio neki parking da svako do doalzi autom ne mora da razmišlja o mestu za parkiranje.

Danas se svakako najviše isplati otvaranje laboratorije u urbanim sredinama kao što su Novi Sad, Beograd ili neki drugi grad.

Zašto se laboratorije u Novom Sadu razlikuju od drugih privatnih laboratorija?

Novi Sad danas predstavlja mesto u kojem se sva bitna dešavanja odvijanju za sve meštane Vojvodine, baš kao što je Beograd za centralnu Srbiju. Konstantno ulaganje u infrastrukturu, industriju, svrstava Novi sad u vodeće gradove kada je pokretanje sopstvenog biznisa u pitanju. 

Samim tim, ovaj grad može se pohvaliti izuzetno kvalitetnim biohemijskim laboratorijama koje nude širok asortiman pregleda bilo da se radi o oblastima kao što je imunologija, hematologija, patohistologija i druge.

Ipak, nešto zbog čega se veliki broj pacijenata odlučuje da analize obavi baš u laboratorijama Novi Sad jesu niže i pristupačnije cene u odnosu na druge gradove Srbije.

 

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *