Da li je stan u zgradi dobra ideja za IT kancelariju?

Udoban i pristupačan poslovni prostor prilagođen dugom radu za računarom nije baš uvek tako lako pronaći. Zbog toga se mnoge IT firme odlučuju da pretvore stambeni prostor u kancelariju. Da li je preuređenje stana u zgradi dobra zamisao za IT kancelariju? 

Prednosti korišćenja stambene jedinice kao poslovnog prostora su brojne. Međutim, pre nego što se odlučite na ovaj korak, morate biti sigurni da to odgovara prirodi vašeg poslovanja, te da će imati pozitivne uticaje na produktivnost i efikasnost zaposlenih.

Ako niste sasvim sigurni da li treba da preselite svoju IT kancelariju u stan u stambenoj zgradi, evo nekoliko razloga zašto je to dobra ideja.

Pristupačna cena stambenog prostora

Bilo da želite da kupite ili iznajmite poslovni prostor, to vas svakako može koštati više nego zakup ili kupovina stana. Primera radi, kupovina lokala od 50 kvadratnih metara na Vračaru zahteva budžet veći od 150.000 evra. Cena kvadrata poslovnog prostora na atraktivnim lokacijama u Beogradu kreće se u rasponu od 2.500 do 3.000 evra.

Premda su cene stanova visoke, ipak je kvadratni metar stambenog prostora jeftiniji (oko 2.000 evra na traženim lokacijama). Zbog toga je kupovina stana koji ćete kasnije urediti kao kancelariju ipak prihvatljiva opcija vredna razmatranja. Uz povoljne uslove kreditiranja i niže kamatne stope koje banke nude, proces je znatno brži i lakši, a ponudu koja vam odgovara možete pronaći čak i na internetu, na web stranicama, kao što je https://kredium.rs/stambeni-krediti.

Eksperti za brokerske usluge ponudiće vam najmanje tri online ponude za kredit. Pored toga što ne morate sami da obilazite banke, dobićete svu potrebnu stručnu pomoć, kao i mogućnost da koristite kalkulator za stambeni kredit i to potpuno besplatno.

Lakše do atraktivne lokacije

Stan na atraktivnoj lokaciji je uvek prednost, ali poslovna kancelarija na dobrom mestu – to je već korak bliže uspehu. Ukoliko vam je važna blizina određenih institucija, a računate na parking mesto ili garažu – veće su šanse da ćete to pronaći ako se opredelite da sedište firme bude u adaptiranom stanu, nego kada tražite poslovni prostor na prodaju ili zakup. 

Dobra lokacija je takođe jedan od onih faktora kojim možete privući nove klijente, a takođe i IT stručnjake koje biste zaposlili.

Kancelarija u stanu ima drugačiju energiju

Ako vam je teško da zamislite duge poslovne sastanke u konferencijskim salama, možda je kancelarija u stanu prava odluka za vašu firmu. Kada pokrećete sopstveni posao i želite da se distancirate od strogo poslovne atmosfere i korporativne energije, preuređen stan donosi ležernost, “dobre vibracije” i više prostora za spontanu saradnju.

posao-kolege-radni-sto-laptopovi
Foto: Pexels.com

Razmena važnih ideja za šankom u kuhinji ili na udobnom kauču u sobi sa sjajnim pogledom na grad? Ukoliko vam ovo zvuči kao nagoveštaj poslovnog uspeha i produktivnog rada svih zaposlenih, onda definitivno treba da zaboravite na strog izgled i “uštogljenost” klasičnih kancelarija.

Ne zaboravite na komfor, dizajn i sigurnost

Adaptacija stambenog u poslovni prostor može biti pravi izazov posmatrano sa više aspekata. Potrebno je da se opredelite za dizajn enterijera koji će učiniti da stan postane udobno mesto za rad. Pritom treba odrediti “privatne zone”, odnosno izabrati koji kutak će imati namenu za poverljive razgovore i sastanke, a koji deo stana će služiti za konsultacije čitavog tima. Uređenje zone za odmor pruža veće mogućnosti za kombinovanje stilova i ideja, nego što je to slučaj sa prostorom koji ima poslovnu namenu. Šema boja je takođe važna.

Ukoliko se opredelite za eklektičan stil stana-kancelarije, i dalje možete osigurati da radno okruženje  izgleda kompaktno, impresivno i profesionalno. 

Važno je da prostor uredite tako da podržava i zadovoljava svakodnevne potrebe vaših zaposlenih. To se, pored dizajna i komfora, odnosi i na ispravan sistem grejanja i hlađenja. Za IT kancelariju sa više računara je naročito važna dobra klimatizacija, koja može da podnese svako dodatno opterećenje.

Što se sigurnosti tiče, većina kancelarijskih prostora ima mere bezbednosti kako bi se lakše čuvale vredne informacije i materijali. Međutim, kada je u pitanju stambena zgrada, morate biti na oprezu – da li je stan u osiguranoj zgradi sa video nadzorom i interfonom? Da li postoje načini da dodatno zaštitite stan?

Potražite rešenje u nekoj od pouzdanih bezbednosnih kompanija na vreme. Neka vam sigurnost firme, imovine i zaposlenih bude prioritet. 

Da li se preuređenje stana u kancelariju isplati?

Možda vam se čini da nije potrebno mnogo posla da se životni prostor pretvori u funkcionalnu kancelariju. Međutim, nekad odabrani dizajn zahteva da adaptacija stana bude skupa i da oduzme puno vremena. Ako želite da delite sobe na privatne kancelarije ili pak da rušite zidove radi open space koncepta, troškovi će sasvim izvesno biti prilično veliki. Pre nego što se upustite u ovu finasijsku pustolovinu, budite sigurni da možete to i priuštiti.

Foto: Pexels.com

Sa aspekta isplativosti, IT kancelarija u stanu zvuči kao dobra ideja i kada su u pitanju troškovi komunalnih usluga. Naime, takse za održavanje zgrade iste su kao i za stambeni prostor, odnosno jeftinije nego u poslovnim zgradama. 

Da li vam treba dozvola za rad u stanu?

Da biste stan preuredili u kancelariju, potrebno je da obezbedite Upotrebnu dozvolu za prenamenu stambenog prostora u poslovni. (Zahtev za dobijanje Upotrebne dozvole podnosi se Odeljenju za građevinske poslove nadležne opštine). Za izvođenje svih radova biće vam potreban i idejni projekat. 

Prema Zakonu o stanovanju, za otvaranje IT kancelarije ili obavljanje bilo koje druge delatnosti (osim pružanja ugostiteljskih ili smeštajnih usluga u vidu hostela) nije potrebna saglasnost stanara. Ukoliko imate potrebne dozvole za rad, poslujete po zakonu i plaćate redovno takse za održavanje zgrade i lifta, imate pravo da radite u stanu. 

Ipak, radi dobrih susedskih odnosa, dobro razmislite o tome na kom spratu bi bilo adekvatno da kupite stan, poštujte kućni red zgrade i posebnu pažnju obratite na parking. Ukoliko vaši zaposleni zauzmu sva raspoloživa parking mesta ispred zgrade, teško da ćete steći simpatije stanara.

Umesto zaključka 

Idealan poslovni prostor podstiče na saradnju i kreativnost, a trebalo bi da bude lepo mesto za vaše zaposlene koji svakodnevno dolaze na posao. Ako imate budžet za potrebna renoviranja i promene, pretvaranje stambenog u poslovni prostor može biti savršeno rešenje za vašu malu firmu. 

Postarajte se da lokacija stana bude odgovarajuća, obezbedite sve potrebne dozvole i možete krenuti putem poslovnog uspeha!

 

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *