Da li renovirati stan

Renoviranje stana svakako nikog ne može da obraduje, ali je nekad neophodno uhvatiti se u koštac s tim. One koji razmišljaju o adaptaciji svog životnog prostora najviše brine koliko će sami radovi koštati, a potom i koliko će trajati. Da li se sve to isplati ili je možda bolje da se u ovu avanturu čovek i ne upušta? Kako skratiti dileme i reći da ili ne? Odgovorite na sledeća pitanja i olakšajte sebi donošenje odluke

1. Zašto želite da renovirate stan

 

Pokušajte da budete realni i procenite da li je vašem stanu zaista neophodna potpuna rekonstrukcija ili je u pitanju samo subjektivni osećaj i želja da se pohvalite novim izgledom svog doma.

Možda spadate u grupu onih ljudi koji bi stalno nešto da menjaju, pa više iz hira nego iz realne potrebe želite da zamenite npr. vašu kadu tuš kabinom. S druge strane, ukoliko su instalacije stare i prave vam probleme, tapete nisu skidane godinama, a parket ima pukotine, imate sve realne razloge da počnete sa radovima.

2. Da li ste napravili plan rada i troškova

 

Čak iako planirate da sve radove u vezi sa renoviranjem stana prepustite stručnjacima, morate napraviti detaljan plan i odlučiti da li želite da renovirate ceo stan ili samo određene prostorije. U glavi vam se sigurno vrti basnaslovna suma novca neophodna za ovaj poduhvat, ali najbolje je da svaku stavku stavite na papir i realno procenite da li ćete finansijski moći sve da izgurate.

Vodite računa da na nekim stvarima ne treba štedeti i da vas biranje jeftinijih materijala ili povoljnijih majstora može samo više koštatati gledajući krajnji rezultat. Ukoliko se odlučite za jeftinije i nekvalitetnije materijale, verovatno ćete uskoro morati ponovo nešto da popravljate i adaptirate, a majstori koji su nedovoljno stručni će samo ostaviti polovično odrađen posao za sobom, što je sigurno nešto što nikako ne želite.

3. Da li imate dobrog majstora

 

Ponekad je možda bolje odložiti adaptaciju svog životnog prostora dok ne pronađete pravog stručnjaka, kao što je moler, električar,… tj. oni u koje možete imati poverenja. Najbolje je kada imate preporuku od prijatelja ili poznanika koji su već prošli kroz ovaj proces.

Ukoliko, pak, nemate preporuku, onda je neophodno da vas majstori ili firma koju planirate da unajmite upoznaju sa svojim dotadašnjim radom, pa da čak neke njihove projekte vidite i uživo. Neka istraživanja pokazuju da je najbolje potražiti mišljenje tri različita majstora i o tome kako sam proces treba da teče, ali i da biste uporedili cene koje traže za svoj rad. Nikako se ne zalećite u želji da što pre završite.

4. Šta možete sami da obavite

 

Nekada je neophodno da budete i sami svoj majstor da biste pre svega uštedeli, ali ono što je sigurno je i da ćete se osećati bolje ako budete uživali u plodovima svog rada. Neki poslovi čak mogu delovati opuštajuće na vas, kao što je krečenje stana, lakiranje stolarije, sastavljanje ormara i slično.

Ono što je na kraju samo vaš deo posla je opremanje stana, zamena starog nameštaja novim, dekorisanje, postavljanje ličnih detalja kao što su slike, suveniri s putovanja i drugo. Neka u ovoj završnoj fazi adaptacije učestvuju svi vaši ukućani, a dajte priliku i najmlađima da svojim crtežima, kolažima i drugim radovima učine prostor vedrijim.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *