Dobra organizacija vremena – uslov za uspeh u svakom poslu

Ako uspete dobro da planirate vreme onda u jednom danu sigurno stižete da uradite mnogo stvari. Osim poslovnih obaveza, stižete i na piće sa prijateljima, kod frizera, u šetnju.

Deluje nemoguće, ali oni kojima su rokovnici i notesi neizostavan deo opreme znaju da je to i te kako izvodljivo. 

Rokovnici i notesi naspram raznih modernih aplikacija

Svesni smo da danas postoje brojne aplikacije na mobilnim telefonima ili računarima koje nam omogućavaju da što bolje planiramo svoje vreme. Iako na prvi pogled deluju lakše, organizovanije i praktičnije, mnogi ljudi još uvek ne mogu da se odreknu rokovnika ili notesa. Oni znaju da to nisu obične sveske u koje upisuju svašta, već da rokovnici organizuju vreme i podsećaju šta su sve obećali i dogovorili. 

Šta je najbolje pisati u rokovnik

Ukoliko ste zaposleni, u rokovnik ili notes, u zavisnosti od toga šta vam više godi, najpre treba da unosite poslovne obaveze. Ono što ste dogovorili sa prijateljima. Posete lekarima. Kako svi rokovnici sadrže kalendare, odlični su da memorišete i rođendane dragih ljudi. Rokovnik vam može poslužiti i za temeljno vođenje plana ishrane.

Jednostavno, rokovnici i notesi su idealni da u njih upisujete sve ono što planirate da uradite ili želite da uradite. Pritom je vrlo važno da budete disciplinovani i da svakodnevno unosite beleške. Još važnije od toga je da ih se pridržavate. Tek tada rokovnik dobija svoj puni smisao. Mnogi praktikuju nedeljno planiranje. Tako rokovnici/notesi najčešće sadrže planirane obaveze od ponedeljka do nedelje. Poželjno je da ih nosite sa sobom, kako biste u svakom trenutku mogli da vidite kada ste slobodni, ukoliko vam stigne iznenadni poziv.

Kako imati uredan rokovnik

Ovo jeste individualna stvar, ali postoji nekoliko saveta koji bi mogli da vam olakšaju snalaženje u sopstvenom rokovniku ili notesu. Najpre, da biste tačno znali šta ste od obaveza uspeli da završite, važno je da ih čekirate, štiklirate ili precrtate. Izbor je na vama. Nesumnjivo da rokovnici čoveku mogu da pruže osećaj zadovoljstva, kada vidi koliko je obaveza uspeo da završi u toku jednog dana. Kako nisu sve obaveze podejednake važnosti, ne bi bilo loše da imate i obeleživače, koji će vam pomoći da odredite prioritete. To možete učiniti obeležavanjem slovima, brojevima ili simbolima. Ukoliko je neki događaj izuzetno bitan možete ga označiti slovom A ili brojem 1, drugi po bitnosti slovom B ili brojem 2, itd. Lakše snalaženje omogućiće vam i korišćenje raznih boja, tako što ćete razlikovati poslovne obaveze od privatnih. Na primer posao možete da obeležite crvenom bojom, slobodne aktivnosti žutom, finansije plavom. Izbor je na vama, samo je važno da zapamtite šta ste čime obeležili.

Izbor rokovnika i notesa – stvar ličnog ukusa

Dosta je onih koji su rokovnike ili notese dobili na poklon. Međutim, ovaj odeljak se tiče onih koji bi sami želeli sebi da odaberu rokovnik. Izbor rokovnika je velik. Većina njih je izdeljena po datumima, ali mogu da se pronađu i oni koji sadrže i sate. Kada je reč o izgledu, savet je da uzmete onaj koji vam se najviše vizuelno sviđa, jer kažu da ćete na taj način biti produktivniji, želeći da ga koristite svaki dan.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *