Greške koje narušavaju vaš odnos sa drugim ljudima

Iako bi mnogi možda voleli da nije tako, ipak, čovek je društveno biće. Mnogo je ljudi koji jednostavno ne vole druge ljude, ali činjenica je da sa nekim moramo da živimo, da se družimo, provodimo vreme, pa i stvaramo porodicu. Ipak, kako je čovek društveno biće, tako je i biće koje ne zna uvek da se ponaša onako kako bi trebalo, biće koje greši i koje sve te društvene odnose koje gradi jednim nepromišljenim potezom – sahrani! I ne brinite, svima se potkradaju greške kojima nekako uspeju da naruše odnos sa drugim ljudima. Ali kada znate na šta treba da obratite pažnju, lako je sprečiti katastrofu, zar ne?

Nepoštovanje

Suština svakog odnosa je poštovanje. I razumevanje. Ali, fokusirajmo se na poštovanje. Ono ima toliko aspekata! Zaista bi trebalo da poštujete nečiju ličnost, to što ta osoba jeste, to što voli, to što je interesuje i zapravo, trebalo bi da poštujete sve što tu osobu čini osobom koju ste odabrali da bude u vašem društvu. Takođe, trebalo bi da poštujete njegovo/njeno vreme – niko nije na čiviluku samo zbog vas. Svako ima pravo da se organizuje onako kako on/ona želi, da svoje slobodno vreme ispuni shodno svojim potrebama, da radi ono što želi i ostalo. Trebalo bi da poštujete njegova/njena osećanja, želje, ideje mišljenje, privatnost. Često se dešava da sve ovo olako shvatimo, a ponekad i zloupotrebimo. Možda je najbolji primer to što često umemo da se „izletimo“ i otkrijemo nečiju tajnu ili čak to namerno radimo što svakako pokazuje da tu osobu dovoljno ne poštujemo. Nekada narušavamo njenu privatnost i namerno i svesno i to uz pomoć – špijunske opreme! Da, ovo zvuči veliko i ozbiljno, ali čak i najsitniji prisluškivači kojima nastojimo da saznamo nešto što se možda nas i ne tiče, predstavlja povredu privatnosti ali i ličnih podataka koji su zakonom najstrože zaštićeni.

A elektrosoker? Šta tek reći o njima? Njihovim korišćenjem napasnika nećete povrediti, ali ćete ga zasigurno, bar na kratko vreme, onesposobiti.

Priča o špijuniranju, praćenju i prisluškivanju nas dovodi do sledeće velike greške:

Nepoverenje

Kada nemamo poverenje u osobu sa kojom provodimo vreme, to treba da na bude jasan znak da nešto nije u redu. Ali da se razumemo: špijuniranje i praćenje, odnosno, prisluškivanje vajbera ili druge aplikacije, špijuniranje mobilnog telefona ili gps praćenje vozila nije način da steknete poverenje u osobu. Jedno je kada ona doborovljno pristane da sa vama podeli sve tajne, ali i informacije koje nisu tajne već vas se jednostavno ne tiču, a sasvim je drugo kada se koristite prisluškivačima kako biste u tajnosti otkrili šta ta osoba radi, sa kim se viđa, čuje ili dopisuje. Kada nemate dozvolu za korišćenje prisluškivača, morate da znate da je to zakonom zabranjeno i prilično ozbiljno kažnjivo delo! Umesto što ćete upotrebiti prisluškivače i špijunirati njegov/njen mobilni telefon ne biste li ga/je iskontrolisali, uvek je bolje rešenje jednostavno razgovarati o eventualnom problemu. Možda je sve samo u vašoj glavi? Prosto, špijuniranje telefona, praćenje vozila ili korišćenje prisluškivača nije način da steknete poverenje, nije način da kontrolišete neku osobu, prosto, nije način za održavanje kontakta. Ukoliko osetite potrebu za bilo kojom vrstom špijunske opreme, možda bi zapravo trebalo da se pitate šta uopšte i radite u tom odnosu i dalje…

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *