Kako da preživite leto u potkrovlju ako nemate klima uređaj?

Naše podneblje je takvo da su leta prilično vrela, ali iako deca obožavaju tople dane jer to znači mnogo više letnjih avantura kako napolju, tako i na reci, jezeru, bazenu ili moru, odrasli malo teže podnose vrućine.

Čak i da sumnjate u to, samo oslušnite oko sebe – svi će, u baš svakom razgovoru, spomenuti „nenormalno visoke temprature“ i baš svi će se žaliti na to da prosto ne znaju kako će da prežive još neki „ovako topao dan“. Pa, ako ništa drugo, vrućine makar čine ljude komunikativnijim, a ista „muka“ povezuje sve nas.

Šalu na stranu, kada se vrućine zaista uvuku u stanove, teško je rashladiti prostor, naročito ako nemate klima uređaj, ali ima tu i drugih trikova kojima možete da pribegnete kako biste održali prijatnu hladovinu u vrelom stanu. Osim toga, ovo ne važi samo za „klasične“ stanove već i za potkrovlja koja naročito zadaju muku tokom leta.

Potkrovlja su takva da su uglavnom izložena suncu većim delom dana, a osim toga, razlog za velike vrućine u stanovima na vrhu zgrade jeste i taj da se toplota uvek sakuplja u višim delovima objekata, dakle, potkrovlje je prilično podložno za izazivanje glavobolja tokom leta.

Koji trikovi pomažu?

I onda, šta vam valja činiti? Pre svega, obavezno nabavite ventilator, ako niste u mogućnosti da nabavite klima uređaj ili sličan uređaj za hlađenje, on će svakako biti bolji nego da nemate ništa. Dalje, svoj ventilator lako možete „nadograditi“ tako da osim što duva, može da proizvede i ledeni vazduh tako što ćete na njega jednostavno zakačiti flaše sa ledenom vodom ili flašama sa vodom koje su zaleđene, s tim što ćete morati da vodite računa kada voda počne da se otapa kako se sam uređaj ne bi pokvasio. Dakle, ne baš praktično, ali može da pomogne makar na neke kraće staze.

Naravno, hlađenje nije uvek jedina stvar o kojoj bi trebalo da mislite. Pre nego što se upustite u avanturu zvanu hlađenje stana, jako je važno da stan ili potkrovlje dobro provetrite kako bi sav topao vazduh izašao iz prostora, a prostor se napunio svežim vazduhom. Odlično bi bilo i da napravite blagu promaju, ali ovo radite isključivo u jutarnjim ili večernjim satima kada sunce nije tako jako i kada napolju još uvek ima vazduha.

Neočekivani detalj koji vam je neophodan

Nakon što ste provetrili stan i osvežli vazduh, a pre nego što počnete da se grlite sa ventilatorom, na red dolaze roletne! Jako je važno da imate roletne u stanu jer one zaista mogu da doprinesu hlađenju vašeg doma i održavanju prijatne temperature. Pretpostavljate, čim završite sa vetrenjem, spustite roletne do kraja, dobro zamračite prostor i uspećete da zadržite svež vazduh koji ste malopre pustili u kuću.

Osim što održavaju hladovinu, roletne štite vaše prozore (naročito one krovne u potkrovlju) od zagrevanja jer kada se prozori „usijaju“ od sunca, tada staklo dalje isijava toplotu što, razume se, zagreva vaš stan. Osim „klasičnih“ roletni, odlična ideja je da nabavite i specijalne roletne za zamračivanje koje će vam obezbediti još bolji efekat hlada i svežine.

Kada bolje razmislite, u ovome ima logike jer i sami znate da je u hladu uvek prijatnije, čak i kada je napolju preko 40 stepeni, a hlad u vašem stanu prave upravo roletne, čak i u slučaju da nemate ni ventilator. Zato, ponavljajte ove jednostavne korake (promaja, roletne, ventilator i tako u krug) svakog dana i videćete da leto i ne mora da bude tako strašno. I naravno, kad god možete – idite na kupanje!

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *