Kako i koliko studenti varaju na ispitima

Varanje i prepisivanje na ispitima nije pojava novijeg datuma. Uvek su studenti pokušavali na lakši način da dođu do ocene u indeksu. Sada su samo modernije metode u opticaju, pa se od puškica stiglo do iznajmljivanja bubica, digitalnih satova, olovaka…

Varanjem do diplome

Postavlja se pitanje koliko je ova pojava rasprostranjena i ko sve dolazi u iskušenje da prevarom stigne do položenog ispita. Razna istraživanja pokazuju da bi svaki treći student posegao za nekim vidom „sređivanja” ispita da zna da neće biti otkriven, a da je u situaciji da mu od toga zavisi da li će upisati narednu godinu, ostati na budžetu i sl. Dok jedni bukvalno ni ne trepnu dok varaju, drugi osećaju paniku i strah i odlučuju se da iznajme bubice samo u slučaju krajnje nužde, za jedan ili dva ispita. Neki osećaju grižu savesti što su na nepošten način položili ispit, ali većina smatra da je i snalažljivost poželjan put do diplome. Želja za pravim znanjem je sve manja, samo je bitno stići do cilja.

Puškice

Puškice su stara i oprobana metoda za prepisivanje, veoma popularna i u osnovnoj i srednjoj školi. Neki studenti ne smatraju gubljenjem vremena da satima i satima ispisuju puškice i radije će to raditi, nego zaista učiti. Kako pronaći pravo mesto za puškice, gde ih sakriti, a da ne budete oktriveni? Mogućnosti je mnogo – u delovima odeće, ispod klupe, na poleđini lenjira, pernice, digitrona… Pazite, ipak, ako dolazite u dugim rukavima po visokim temperaturama, jer to može biti znak da ste sumnjivi i da nešto krijete.

Prepisivanje od kolege

Špijuniranje i virkanje u odgovore kolege pored, ispred ili iza vas se još smatra i najbezazlenijom metodom varanja. Vrlo je teško odoleti izazovu. Čak i kada znate odgovore, čini nam se dobrim da proverimo da li i drugi tako misle. Metoda prepisivanja nije pouzdana, jer nikad ne možemo biti sigurni u znanje onog od koga prepisujemo, ali je jedini način za eventualno polaganje ispita ukoliko niste učili, spremili puškice ili se pripremili za neki drugi vid podvale.

Iznajmljivanje dublera

Ovo je već ozbiljan prestup i krivično delo koje treba prijaviti policiji. Falsifikuju se indeksi i lične karte. Dubleri lepe svoje slike u tuđi indeks i umesto tih ljudi izlaze na ispite, uz odgovarajuću novčanu nadoknadu.

Bubice

Korišćenje bubica za polaganje ispita doživelo je pravu ekspanziju poslednjih godina. Bubice  za ispit su lako dostupne, dovoljno je da pretražite internet ili pogledate po banderama u blizini fakulteta. Svugde stoje zalepljeni oglasi s kontaktima za povoljno iznajmljivanje bubica. Osim što su lako dostupne, one su čak pristupačne i za svačiji džep, a teško je utvrditi na ispitu da varate uz pomoć njih, jer se dobro mogu prikriti. Stavite ih u uho, a kolega opremljen skriptama i knjigama vam može i iz svog doma diktirati odgovore. Sve više se na fakultetima koriste i uređaji za blokiranje bubica i ometanje signala, ali i tu se studenti snalaze, jer iznajmljuju anti blokator sisteme.

Kuda sve ovo vodi

Varanje na ispitima dugoročno ostavlja posledice za obrazovanje. Dobijamo visoko obrazovane kadrove koji su na nepošten način došli do diplome, pa se možemo zapitati koliko je njihovo znanje i da li će biti skloni podvalama i prevarama i na poslu.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *