Kako nove tehnologije olakšavaju polaganje za vozačku dozvolu

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije do sada je prošao više ili manje različitih izmena ili dopuna. Od pre nekoliko godina, startovale su promene koje se odnose na polaganje vozačkog ispita kao i načna polaganja testova. Najnovije dopune iznedrile su se tokom prošle godine, kada je uveden noviji način polaganja terojskog i praktičnog dela.


Novine su zaživele, tako da su uvećale cenu priprema za teoriju i vožnju. Ove promene su uvedene kako bi se poboljšao celokupan saobraćajni sistem za polaganje za vozačku, i uopšteno bezbednost na putevima. Cilj je da polaganje za auto bude detaljnije, da se mnogo poveća znanje i da vozači budu pouzdaniji, sigurniji i bezbedniji za celokupan saobraćaj.

Najveću promenu su donele nove tehnologije koje omogućavaju pristup testovima online. Tako kandidati mogu učiti u svakom trenutku ali što je najbitinije podaci su objedinjeni. U toj aplikaciji pored samih testova moguće je izvršitit simulaciju polaganja testa, pronaći zakone i propise.

Teorija obuhvata časove i test

Teorijski deo ispita prema novom zakonu, promenjen je tako da se obavezno pohađa nastava od 40 časova u prostorijama auto škole. Radi se o teorijskim pitanjima, upoznavanje osnovnih saobraćajnih propisa, pojašnjenjima raskrsnice i slično. Zatim se prijavljuje teorijski deo ispita, koji mora biti položen pre početka obuke za praktični deo. Cena teorijske nastave je oko 300 dinara za jedan čas, što je ok 12.000 dinara ukupno. Postoji mogućnost doplate za još neki čas preko predviđenog fonda u slučaju da kandidat smatra da je to potrebno. Nakon obuke, prijavljuje se teorijski ispit koji se polaže na računarima, što košta još nekih 5.000 dinara. Jednom položen, teorijski test važi 1 godinu dana.

Praktična obuka tek nakon teorijskog dela

Praktična nastava, u pogledu vožnje automobila uz prisustvo i pomoćne komande instruktora, odvija se na poligonu, gradskim i otvorenim ulicama i putevima. Bez obzira da li je najjeftinija auto škola u Beogradu ili najskuplja sve one moraju ispoštovati minimum kako bi dobile dozvolu za rad.

Polaganje vožnje u ovom pogledu podrazumeva 40 časova, od kojih nekoliko na poligonu, a ostatak na putevima. Na poligonu se vežba kretanje na putu ograničene širine, okretanje, vožnja unazad, parkiranje i drugo snalaženje, bez prisustva drugih vozača.

Nakon savladavanja poligona, kandidati se upućuju na otvorene puteve, gradske ulice i naseljena mesta. Stiče se rutina za svakodnevnu vožnju i snalaženje u različitim situacijama, kao i refleksno i brzo reagovanje. Praktična obuka košta oko 40.000 dinara. Uslov za praktično polaganje jeste položen teorijski deo ispita. Prijava praktičnog dela ispita košta oko 5.000 dinara. Podrazumeva vožnju na poligonu, koja se prethodno vežba na časovima, a zatim na ulicama, određenim trasama uz komisiju koja prati način upravljanja automobilom od strane kandidata, ponašanje i reagovanje.

Prva pomoć i lekarsko uverenje

Možda i najveća inovacija novog zakona, koja je bila izuzeta novog zakona, koja je bila izuzeta više od 20 godina, jeste polaganje za auto uz obaveznu prvu pomoć. Podrazumeva 8 časova teorijske i praktične obuke, a zatim sledi završni deo – ispit. Obuku i ispit realizuju zdravstvene ustanove koje imaju dozvolu, a zatim dostavljaju dokumentaciju o polaganju za vozačku dozvolu u ovom delu. Cena ovog dela je između 5.000i 8.500 dinara, u zavisnosti od ustanove u kojoj se radi. Takođe, obavezan deo jeste i posedovanje lekarskog uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za polaganje za B kategoriju. Cena lekarskog uverenja varira od oko 2.000 i 4.000 dinara, u zavisnosti da li se radi u državnim ili privatnim ustanovama.

Polaganje za B kategoriju sigurno je želja svakog pojedinca, jer omogućava samostalno upravljanje automobilom, osim u slučaju probne dozvole. Ona se izdaje za kandidate koji polaganje za auto počinju sa 17 godina, pa dobijaju jednogodišnju probnu dozvolu, koja znači da mogu upravljati u tom vremenu vozilom samo uz prisustvo starijih i iskusnijih vozača. Položenom vožnjom, dosta se olakšava svakodnevno kretanje i obavljanje raznih aktivnosti.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *