Kako odabrati odgovarajući punjač za laptop?

Prešli smo iz perioda da svi imaju desktop računare u period kada su oni dostupni jedino kod onih kojima su zbog specifičnosti profesije i rada oni isključivo i potrebni. Ali, zato smo u eri kada svi imaju laptop računare i kada se od njih ne odvajaju, da li zbog posla, drugih obaveza, filmove i serija, igrica, bilo čega. Online smo svi, bilo kroz mobilne telefone, bilo kroz laptop računare.

A šta je najgore kada se dogodi u njihovom korišćenju? Normalno, kada punjač za laptop odjednom prestane da radi, kada se pokida kabl ili ga, nije da se retko dešava, kućni ljubimac jednostavno pokvari u igri. Budući da smo svi sve više online prisutni, to važi i za šoping, ali kupovina laptop punjača nije najjednostavnija u online prodavnici. 

Koji punjač za laptop odgovara vama?

Kako sami uređaji, tako i propratna oprema, razlikuju se od modela do modela, od serije do serije. Proizvođači uvek prave određene, nekada i sitne izmene, koje čine da ne može svaki punjač da se koristi za svaki laptop. Zato je bitno da znate koji model je vaš laptop, ali da znate i da se sami punjači za laptop razlikuju po snazi.

Kako utvrditi model laptopa?

Prvi korak u otkrivanju toga koji je punjač za laptop vama potreban jeste da utvrdite model svog računara. To ćete saznati tako što laptop okrenete, te na poleđini vidite šta piše na nalepnici. Ovde dolazimo do jedne bitne stavke. Prilikom kupovine samog laptopa, prodavci uvek naznače da se kutija čuva u garantnom roku, a da se nalepnice ne uklanjaju, koliko god vam smetale. Nalepnice su tu da vam lako ukažu na potrebne informacije u trenutku, baš kao ovom kada pokušavate da pronađete odgovarajući punjač za laptop. 

Na samoj nalepnici se nalaze sve generalije o seriji i modelu laptopa. Ukoliko, pak, nalepnice nema ili su se slova izlizala, jer se to i te kako dešava vremenom, odnesite svoj uređaj kod stručnjaka i oni će vam pomoći u ovoj nameri. 

Koja snaga punjača je potrebna za vaš laptop?

Osim što se laptop punjači razlikuju po samom ulazu od modela do modela, važna razlika je u njihovoj snazi. To znači da ako imate neki stari punjač istog ulaza on možda ne bi smeo da se koristi na vašem novom laptopu, upravo zbog snage napona. 

Na starom, pokvarenom punjaču za laptop videćete koji je izlazni napon za punjač. Ta oznaka izgleda otprilike ovako „output: 19.5 V 3.33 A“. Na poleđini računara  pronaći ćete ulazni napon, pod oznakom „input: 19.5 DC 3.33 A“. Ovo će vam na najalkši mogući način otkriti snagu napona koju bi trebalo da poseduje vaš novi punjač za laptop. Naravno, razlike se u naponu dozvoljavaju, ali minimalne od 0.5 V do 1 V. Na primer, napon od 19.5 V može bez problema da koristi punjač čiji je napon od 19V do 20V. 

Na samom kraju, tu je razlika prema pinu, tj. konektoru, koji se mere prema svom prečniku. Iako postoji profesionalni uređaj za merenje, možete u svom domu iskoristiti i obični lenjir, te na osnovu toga odabrati novi punjač za laptop.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *