Kako putovati avionom bez stresa 

U ovom tekstu ćemo vas informisati o najvažnijim aspektima putovanja avionom – saznaćete koje su to bezbedonosne procedure i pravila prenošenja ručnog i čekiranog kofera. 

Preporučuje se da na aerodrom dodjete najmanje dva sata pre poletanja vašeg aviona. Na velikim aerodromima zbog bezbednosnih procedura koje mogu da potraju, velikog broja letova i putnika, sam dolazak do gejta može biti stresan. 

Kao i što možete obaviti kupovinu avio karte online tako se možete i čekirati. Čekiranje vaše karte možete uraditi online ili na samom aerodromu. Sve više aviokompanija preporučije online čekiranje jer se izbegava čekanje u redu. Važno je da se prilikom kupovine avionskih karata detaljno raspitate kada treba da se čekirate online (neke lowcost aviokompanije naplaćuju dodatno čekiranje na aerodromu) i koje su dimenzije dozvoljene za prtljag kao i težina. 

Pri bezbedonosnoj kontroli na aerodromu ćete proći kroz detektore, skeniraju se torbe, koferi, tehnički uredjaji. Nemojte se iznenaditi ako vas službeno lice zamoli da skinete sat, kaiš, pa i cipele. 

Ručni koferi

Ako želite da svoj kofer ili torbu nosite sa sobom u avion onda ste se odlučili da putujete sa ručnim prtljagom. Pored tašne i torbe za laptop i ranac ili koferi manjih dimenzija mogu da idu sa vama u avion. Samo je važno je da obratite pažnju koje su dimenzije i težina dozvoljeni (zavisi od kompanije sa kojom putujete). Ako imate prtljag neodgovarajućih dimenzija ili težine moraćete da doplatite na licu mesta i to ne baš mali iznos. Uobičajeno je da sa sobom možete da unesete torbu do 10 kg i dimenzija do 55cmx40cmx20cm. Neke niskobudžetne aviokompanije su izuzetno striktne kad je u pitanju ručni prtljag i ako dozvoljavaju samo jedan artikal onda to znači da ako imate kofer sa sobom ne smete da imate još neku manju tašnu. 

U koferu koji nosite sa sobom u avion možete poneti tečnosti ali ograničenu količinu i spakovanu na adekvatan način. Naime, dozvoljeno je maksimalno 1l tečnih artikala (voda, kreme, parfem, aerosol,..) i spakovano u bočicama od 100 ml u posebnoj kesi sa zatvaračem.  Prilikom kontrole na aerodromu ovu kesu je često potrebno predati odvojeno, pa je dobro da je prilikom pakovanja stavite pri vrhu da je lakše izvadite. 

Uz lekarski nalaz moguće je uneti lekove i robu kupljenu u free shopu na aerodromu jer je specijalno upakovana. Oštre predmete – makaze, igle, žilete ne smete imati u ručnom prtljagu. 

Čekirani koferi

Ako ne želite da imate svoj prtljag sa sobom u avionu onda se odlučite za čekirani prtljag i predajte ga prilikom čekiranja i on će putovati u prtljažniku aviona.

Torba koja se čekira ne sme biti teža od 23 kg (ako je teža onda se naplaćuje svaki kilogram viška)  i ukupan zbir svih dimenzija treba da bude do 203 cm. Izuzetak je sportska oprema, muzički instrumenti i invalidska kolica. 

Prilikom kupovine kofera vodite računa da sam kofer ne bude mnogo težak, da ima jaku dršku i točkiće koji će vam olakšati transport. Kofer treba da bude od kvalitetnog, izdrljivog materijala. Obavezno obeležite svoj kofer sa vašim podacima ako slučajno kofer zaluta na nekom letu da biste ga lakše locirali. U cilju bolje zaštite možete kupiti i kofer sa sigurosnim sistemom i šifrom ili ga uviti u zaštitu na samom aerodromu. 

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *