Kako rade toplotne pumpe?

Većina populacije voli leto kao godišnje doba, što zbog toplijeg vremena, dužeg dana ili godišnjeg odmora. Leto jeste predviđeno za relakasaciju i odmor ali je to i “ono vreme” kada neke stvari treba da se urade a tiču se Vašeg doma ili domaćinstva.

Period leta jeste pun razmišljanja o tome šta treba da uradite a da zimu provedete spokojno, lakše funkcionišete i imate svoj komfor.  Leta su poslednjih godina sve toplija, klima uređaji mogu biti dobro rešenje tokom leta a i zime, međutim računi za struju nakon korišćenja klima uređaja su veliki. Pitanje koje se uvek proteže jeste kako se što ekonomičnije pripremiti i završiti leto i zimu?

Dobro rešenje kako za grejanje tako i hlađenje može biti toplotna pumpa. Ono što je glavna karakteristika toplotne pumpu jeste njena finasijska isplativost. Leti hlade i zimi greju pa su tako i energetski efikasne.

Toplotne pumpe predstavljaju tehnološki usavršen sistem koji koristi energiju koja je obnovljiva. Pumpa svojim sistemom izvlači energiju iz podzemnih voda. Elektromehanika objašnjava način funkcionisanja ovih pumpi.

Postavljanje toplotnih pumpi

Pre početka postavljanja toplotnih pumpi potrebno je utvrditi geološku strukturu zemljanog tla, odnosno proveriti geološku mapu gde su već utrvrđeni položaji podzemnih voda. Srbija ima dobar potenicijal za postavljanje toplotnih pumpi, ali je pre toga neophodno utvrditi i kvalitet, jer se često dešava da je ona prepuna gvožđa i mangana što nije dobro za rad ovih pumpi.

Zato se u ovakvom slučaju traži tehnički čista voda, što ne znači da ta voda mora da bude i pijaća. Nakon godinu ili dve dana potrebno je čišćenje pumpe što zavisi od kvaliteta vode koju ona koristi za pokretanje svog pogona. Korićenje pume je efikasno i isplativo, obezbeđuje se energetski korisnije grejanje objekata a pomoću tog istog sistema dobija se takođe i hlađenje.

Energetska efikasnost pumpe određuje se pomoću koeficijetna učinka to je odnos između energije koja je uložena i energije koju dobijamo. Skladno tome što je koeficijent veći bolja je energetska efiksanost same pumpe.

Od sto posto energije koju generiše toplotna pumpa, sedamdeset pet posto je besplatno jer dolazi iz same prirode dok se ostali procenti potroše na korišećenju električne energije i to isključivo za pokretanje sistema.

Da bi komfor bio što potpuniji preporučuje se i ugradnja adekvatne pvc stolarije, kako bi se energija što bolje čuvala. Takođe, uz pomoć ovog mehanizma rada dobija se besplatno i topla sanitarna voda koja se može koristiti za potrebe čitavog domaćinstva.

Koristi od korišećenja toplotnih pumpi su višestruke. Štedite Vaš novac i od ugradnje jednog mehanizma rada dobijate višestruku upotrebu i korist za Vaše domaćinstvo. Možda je i prošlo vreme korišćenja standardnih grejnih i rashlanih tela.

Danas treba pužiti priliku onim vidovima koju su energetski isplativi i korisniji kako za Vaš džep tako i za našu planetu, koja je sve više i više trpi zagađenja. Dobro početno ulaganje je uvek dobro ulaganje u budućnost. Uz toplotne pumpe i Vaš komfor biće zagarantovan, dom je tokom zime savršena oaza toplote i ušuškanosti dok je tokom leta Vaš kutak za hlađenje i sklanjaje od vrele letnje žege.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *