Kako zaustaviti bubrenje vrata ove zime?

Hladno zimsko vreme može da izazove mnoge probleme u vašem domu, posebno kada su u pitanju vrata. Moguće da ako živite u urbanim sredinama nećete obratiti pažnju na promene u stolariji, ali kada su u pitanju kuće ili vikendice, vremenske prilike ostavljaju svoj trag. 

Da li ste ikada primetili da kada se pojave niže temperature i vlažnost vazduha počne da raste, neka od vaših drvenih vrata počnu da bubre i da se deformišu? Ne samo da sve ovo počinje da izgleda neugledno, već može čak dovesti do poteškoća u otvaranju i zatvaranju. Kako deformisanje vrata nije samo estetski problem, već I funkcionalni, posvetićemo mu više pažnje u narednom tekstu.

Šta uzrokuje oticanje vrata?

Deformisanje vrata se obično dešava zbog kombinacije promena temperature i nivoa vlažnosti unutar i izvan kuće. Kako vazduh počinje da se hladi, on se skuplja i ostavlja vrlo malo prostora za vlagu, koja se često skuplja oko okvira vrata. Ova kondenzacija može prouzrokovati širenje boje i završne obrade drveta, što dovodi do oticanja ili savijanja samih vrata.

Kako bi sprečili da vrata nabubre u zimskim mesecima, vlasnici kuća treba pre svega da obezbede adekvatnu ventilaciju u svojim domovima korišćenjem izduvnog ventilatora ili držeći prozore blago otvorenim tokom hladnih zimskih dana (što je ponekad nemoguće). Pored toga, nameštaj treba držati dalje od zidova i spoljnih vrata koja bi mogla biti izložena niskim temperaturama. Preduzimanjem ovih koraka možete osigurati da vaša vrata ostanu u dobrom stanju tokom bilo koje sezone.

Kako sprečiti bubrenje drvenih vrata?

Bubrenje vrata može biti veliki problem u svakom domu. Ne samo da velike količine otoka na vratima izgledaju neprivlačno, već mogu stvoriti i bezbednosni rizik (ako su u pitanju ulazna vrata). Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da se predupredi ovaj problem.

  1. Pregledajte okvir vrata i šarke

Prvi korak je da pregledate okvir vrata i šarke da li ima znakova prekomerne vlage ili labavih vijaka. Ako je bilo šta od toga prisutno, zategnite ih pre nego što se spuste temperature. Ovo će pomoći da vaša vrata ostanu bezbedno na mestu i sprečite da dođe do savijanja. 

  1. Proverite nivo vlažnosti

Sledeći korak je da proverite nivo vlažnosti u vašem domu. Visok nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru može dovesti do nagomilavanja viška vlage i uzrokovati da okviri vrata nabubre u zimskim mesecima, tako da je važno to imati na umu. Idealan nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru treba da bude između 30 i 50 procenata za optimalnu udobnost, tako da nastojte da svoj dom držite u ovom opsegu.

  1. Zapečatite svoja drvena vrata

Sledeći korak je zaptivanje drvenih vrata rastvorom koji će ih zaštititi od problema sa vlagom. Ovo se može uraditi korišćenjem vodootporne završne obrade ili boje, koja ne samo da će pomoći u sprečavanju otoka, već će dodati i dodatni sloj zaštite od elemenata.

  1. Koristite mašine za čišćenje vrata gde je potrebno

Čišćenje vrata je odličan i isplativ način da sprečite da promaja i vremenski uslovi oštete vaša vrata, jer popunjavaju prazninu između dna vrata i njihovog okvira.

Ovi istači su napravljeni od fleksibilnog materijala i pomažu da se čestice prašine i prljavštine očiste, a usput dodaju dodatnu izolaciju vratima. Dakle, ako želite da zaštitite svoja vrata od oticanja ove zime, obavezno koristite čistače!

  1. Razmislite o dodavanju spoljašnjih olujnih vrata

Kako se zima približava, važno je preduzeti mere da zaštitite svoj dom i vrata od hladnog vremena. Jedna od opcija koju treba razmotriti je dodavanje spoljnih olujnih vrata kako biste sprečili sušenje i oticanje vrata usled niskih temperatura. Obezbeđivanjem dodatne tampon izolacije između spoljašnjeg sveta i ulaza, spoljna vrata mogu sprečiti da vrata upijaju vlagu, čime se sprečava njihovo širenje prema spolja.

Ne samo da će vam ovo pomoći da vaša unutrašnja vrata izgledaju prelepo u vašem domu, već takođe mogu da spreče promaju i smanje račune za grejanje. Dodavanje spoljnih sigurnosnih vrata može biti mudra investicija ove zimske sezone – zato ne zaboravite da o tome ozbiljno razmislite pre nego što se smestite u udoban režim hibernacije!

Održavajte konstantnu temperaturu u kući

Kako dolaze hladniji zimski dani, važno je imati na umu koliko unutrašnje temperature mogu varirati. Da biste sprečili da vrata vašeg doma nabubre tokom najhladnijih meseci, morate održavati konstantnu temperaturu u celoj kući.

Ako držite termostat stalno podešen na optimalnu temperaturu (ne previše hladno i ne previše vruće), možete pomoći da se osigura da fluktuirajuće temperature ne uzrokuju nikakvu štetu. Izbegavanjem velikih rezova ili skokova u toploti i vlažnosti, kao i štedljivim otvaranjem prozora kada je to apsolutno neophodno, uštedećete novac u troškovima grejanja i hlađenja, a istovremeno štitite vrata svog doma!

Kako proveriti vlažnost vaših vrata

Vlaga u vašim vratima može da izazove nekoliko problema, kao što su ljuštenje boje, buđ i završne obrade sa mehurićima. Da biste bili sigurni da su vaša vrata bezbedna od vlage, važno je da ih redovno proveravate. Počnite tako što ćete potražiti bilo koja vlažna područja, obraćajući posebnu pažnju na područje oko dna vrata. Ako u blizini vrata ima stajaće vode ili lokve, to može biti znak curenja vode. 

Zimsko vreme može izazvati mnoge neprijatnosti u vašem domu, ali postoje neke stvari koje možete učiniti da sprečite štetu. Pre nego što nastupi najhladnije vreme, odvojite malo vremena da zapečatite sve pukotine ili praznine u okvirima vrata. Takođe možete uložiti u ovlaživač vazduha kako biste sprečili da se vazduh u vašem domu osuši i ne izazove oticanje vrata. Ukoliko su vaša vrata zanemarena, možda je najbolje rešenje da ih zamenite novima. Ako preduzmete ove jednostavne mere predostrožnosti, zaštitićete svoja vrata – i svoj novčanik – od zime.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *