Koje sve mašine za rad na visinama postoje i koja je njihova namena?

Ovo je sigurno jedno pitanje koje se ne postavlja u bilo kojoj situaciji, niti baš svima treba neka ovakva i slična informacija. Naravno, ukoliko ate potrebu za nekim radovima koji zahtevaju i visinska izvođenja, onda vas neće ni interesovati da razmišljate o mašinama za rad na visinama, a i ako to uradite onda će vam verovatno prva na pamet pasti dizalica, odnosno veliki kran koji se koristi na gradilištima za prenos teškog i velikog građevinskog materijala, kao što su cevi, betonske pločne i slično.

Međutim, spisak mašina za rad na visinama se ovde nikako ne završava, već je tu tek početak. Ukoliko se pripremate za velike građevinske radove, zidanje kuće, zgrade, nekog drugog prostora, morate biti dovoljno informisani, tačno informisani, kako biste odabrali samo najbolje i samo ono šta vam je zaista potrebno.

Često se ide i na iznjmljivanje mašina za rad na visini, zbog jednokratne upotrebe. Kada su u pitanju mašine za rad na visinama ne misli se samo na jedan tip mašine, jer postoji dosta vrsta njihm zbog čega bi trebalo da znate koje sve mašine postoje, čemu je svaka od njih tačno namenjena, kako biste onda i sami znali šta vam je u nekom određenom momentu potrebno. A evo i odgovora na ta dva pitanja.

Samohodne teleskopske korpe

 

Najčešći primer mašina za rad na visinama jesu upravo ove mašine koje nazivamo samohodne teleskopske korpe. Ono šta ih karakteriše jeste to da im krak nije sasvim fleksibialn, jer postoji mogućnost pokretanja samo krajnjeg dela ove mašine.

Ova mašina za rad na visinama koristi se uglavnom prilikom montažnih i građevinskih radova, te kada se postavljaju inžinjerske mreže. Uz sve ovo, ove mašine se koriste često i kada se ne radi o građevilištima, već i o naftnim postorjenjima.

Samohodne zglobne dizel korpe

 

Ova mašina za rad na visinama je sasvim slična prethodnoj vrsti, međutim, ono što je razlikuje od nje jeste potpuna fleksibilnost.

Uz to, samohodna zglobna dizel korpa ima dugačak zglobni krak što omogućava da se dope do mesta koja nemaju potpunu i laku dostupnost. Ova mašina se koristi kao i prethodna, u istim i sličnim radovima, a koristi se većinom prilikom radova na velikim visinama.

Dizel i električne platforme

 

Samohodne platforme se koriste u trenucima kada je prilično lako prići određenom mestu, određenoj poziciji gde neki posao mora da se završi. One se mogu koristiti kako na manjim, tako i većim visinama, a razlika je u tome da li se radi o dizel ili električnim mašinama.

Dizel platforme se koriste za sve spoljašnje radove, te uopšte kada su u pitanju teški poslovi, dok se električne platfome koriste za unutrašnje radove, kada je potrebno nešto uraditi u supermarketima, robnim kućama, skladištima, fabrikama i sličnim prostorijama i građevinima, odnosno, kada se radi nešto u njihovoj unutrašnjosti.

Dizel teleskopski viljuškar

 

Iako se radi o mašinama za rad na visinama, postoje i one koje se ne koriste baš za visine, ali se ubrajaju u njih.

Posao viljuškara nije da sredi posao na nekoj visini, već da priđe nepristupačnim delovima i mestima, kao što su veoma neravni tereni, kada su gradilišta mala i kada nemaju skoro nikakav slobodni prostor za manevrisanje mašinama.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *