Koliko marketing utiče na poslovanje preduzeća?

 

Svi koji se bave nekom vrstom privatnog biznisa imaju predstavu o tome koliko je marketing važna karika u celokupnom poslovanju. Pored toga što bi bilo poželjno da se na neki način izdvajate od svojih konkurenata, isto tako biste trebali da na adekvatan i kupcima zanimljiv način reklamirate svoje proizvode. 

Načina za reklamu ima zaista mnogo. U zavisnosti od toga čime se bavite, kao i koliko ste spremni da svakog meseca izdvojite novca za marketing, zavisiće i sam izbor prezentovanja vaših proizvoda ili usluga.  

Vizit karte i dan danas predstavljaju lični pečat svakog preduzeća

Iako mnogi misle da su vizit karte zaboravljene i izbačene iz upotrebe, uverićemo vas da to baš i nije tako. Možda nisu toliko aktuelne niti predstavljaju jedini vid reklamiranja kao što je to bio slučaj ranije, one i dalje predstavljaju ličnu kartu svakog preduzeća. Zamislite da ste u kontaktu sa potencijalnim kupcem koji bi želeo da dobije osnovne informacije o preduzeću poput broja telefona, e-maila i sl. a vi nemate vizit kartu da mu pružite? Možda biste kod kupca izazvali osećanje da niste toliko profesionalni i ozbiljni u svom poslu?

Izrada vizit karti je često samo jedan od načina za prezentovanje same firme pa se shodno tome mnoga preduzeća danas bave upravo raznim vrstama reklamiranja i oglašavanja. Tu biste trebali da budete oprezni i da izaberete proverenu firmu kojoj je u opisu posla izrada reklamnog materijala. 

Reklamiranje putem interneta je sve zastupljenije u poslovnom svetu

Svaka firma koja se ozbiljno bavi sopstvenim biznisom zna koliko je važno internet oglašavanje. Sve veći broj korisnika ove mreže, kao i povećano interesovanje potrošača za online kupovinu samo su neki od razloga zbog čega biste trebali da razmislite o ovoj savremenoj vrsti marketinga.

Da li znate da danas ukoliko niste prisutni na google-u kao da i ne postojite kao firma? Posebno ako vam je sedište firme u nekom većem gradu gde je ogromna konkurencija. Da biste se pravilno reklamirali na internetu, potrebno je da za početak izaberete proverenu firmu koja se već duže vreme bavi ovom vrstom posla.

Na koje se sve načine možete reklamirati preko interneta? 

Da biste bili prisutni i na internetu, za početak vam je potreban sajt. Ali ne bilo kakav. Dobar sajt podrazumeva kvalitetno prezentovanje vaših proizvoda ili usluga kroz adekvatne kategorije i opise sa odgovarajućim formatima slika i dr. Mnogi koji žele da se reklamiraju na internetu naprave običan sajt koji ne privlači potencijalne posetioce. Baš zbog te svoje „običnosti“ masa ljudi vrlo brzo napusti takav sajt iz najrazličitijih razloga. Najčešće iz tog razloga što na njemu ne mogu dobiti sve potrebne informacije za proizvod ili uslugu za koju su zainteresovani. 

Tako da ukoliko planirate da angažujete neku firmu koja će vam raditi internet marketing, najpre će se poći od toga da li imate sajt i kakvog je kvaliteta. U zavisnosti od toga, predložiće vam se na koji način će se raditi internet marketing za vašu firmu. 

Nakon dobro odrađenog sajta, pristupa se njegovoj optimizaciji, a u zavisnoti od toga u kakvoj branši poslujete, može vam biti ponuđeno reklamiranje preko Google Adwords-a, ili društvenih mreža poput Facebooka i Instagrama. 

Један одговор на „Koliko marketing utiče na poslovanje preduzeća?“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *