Moderna tehnologija – šta nam je donela, a šta oduzela

Svakodnevno na vestima, u emisijama, novinama slušamo o tehnologiji, kao da se o njoj samo i govori. Uostalom, toliko brzo i aktuelno širenje vesti o bilo čemu je upravo ista ta tehnologija omogućila. I to je njena dobra strana. A nije jedina i nije ih malo.

U tekstu ćemo se fokusirati na negativnim stranama moderne tehnologije, ali one ne mogu ići bez pozitivnih.

Na koji način nam moderna tehnologija olakšava život?

Ujutru kada se probudite i krenete na posao, telefon, tablet ili laptop zajedno sa internetom će vam poslužiti da vidite kada imate autobus, kakva je prognoza vremena, ima li gužve u saobraćaju… A onda sve isto i kada krenete natrag kući. Umesto rokovnika, podsetnika, knjiga, beležaka, koje biste nosili sa sobom, danas možete na jednostavniji način sve to imati sačuvano u telefonu, tabletu ili laptopu, pa gde god da krenete to je sa vama.

Uostalom, ne morate ni ići do biblioteke ako vas mrzi, jer su mnoge knjige danas dostupne u pdf formatu. Ne sve, ali možda jeste dostupna upravo ona koja je vama potrebna.

Nema više pisanja radova olovkom i muke oko izmena i prekucavanja i umnožavanja. Kada vidite neki lep prizor to možete usnimiti fotoaparatom, kamerom ili telefonom. Ne morate da čekate svoju omiljenu pesmu na muzičkom kanalu ceo dan, sada je možete uz pomoć modernih tehnologija slušati ceo dan – pa i ako ste u pokretu, slušalice u uši i više vam nije dosadno. Komuniciranje sa ljudima je olakšano. Putem društvenih mreža možete pronaći i neke zaboravljene rođake, društvo iz osnovne škole ili starog kraja. Uostalom, ovo već sve znate i tako je postalo normalno i deo naših života, da smo i zaboravili kako je bilo pre toga. Neki među vama su rođeni nakon što je ovo sve postalo normalno i svima dostupno.

Negativne strane tehnoloških inovacija – treba li brinuti?

Svakako, više je dobrih no loših strana, ali moramo se pozabaviti i ovom drugom stranom u cilju podizanja svesti ljudima, jer čini se kao da nismo još uvek dovoljno svesni šta sve može krenuti loše ukoliko se previše oslanjamo na tehnologiju ili ne znamo valjan način da je koristimo.

Na koji način i kada moderna tehnologija može da nanese štetu?
Moderna tehnologija može da šteti onda kada nismo dovoljno upućeni u to šta zahtevamo od nje, kada ne znamo detaljno funkcionisanje određene tehnologije koja nam je u datom trenutku potrebna ili kada smo nedovoljno oprezni. Kao i u filmovima jedan pogrešan potez i naše tajne mogu postati dostupne svima, poruka može otići pogrešnoj osobi, račun u banci može ostati prazan…

Potrebno je biti oprezan, posebno kada je deljenje privatnosti i čuvanje ličnih, osetljivih podataka u pitanju. Zato ćemo više govoriti o privatnosti. Tehnologija nam je mnogo pružila, ali može i mnogo toga da nam uzme. Čini se da je sada mnogo lakše učiniti da neko ostane bez svoje imovine, bez svog identiteta, bez ličnih i tajnih informacija u vezi sa privatnim životom ili poslom. Deljenje ličnih podataka na društvenim mrežama i raznim sajtovima je uvek rizično i upravo dovodi do gore navedenih problema. Kao i deljenje svojih lozinki za društvene mreže osobama od poverenja ili broja žiro računa i zaštitnih podataka vezanih za njega. Sve to može biti zloupotrebljeno od strane hakera, koji ne biraju žrtve već samo gledaju način da zarade novac, ali i malo veštijih zlonamernih ljudi iz vašeg oktuženja, koji će učiniti tako nešto iz lične koristi ili iz čiste želje da povrede drugu osobu. Brojni su izumi koji su olakšali narušavanje privatnosti i pribavljanje osetljivih podataka i informacija. Neki od njih su prisluškivači, posebne aplikacije na telefonima, društvene mreže, kamere…

Prisluškivači – ozbiljno zadiranje u privatnost

Interesantno je da su prisluškivači najpre bili upotrebljeni u vojne svrhe tj. njihova ranija i jednostavnija varijanta, a zatim je njihova složenija varijanta bile su deo vojne opreme i opreme u detektivskom poslu i nisu se mogli lako nabaviti. A danas postoje brojni sajtovi koji potpuno legalno prodaju prisluškivače. Sumnja i želja da je otklonimo podstiče nas da nabavimo neki od ovih uređaja. U suštini, koji god da je motiv, do prisluškivača se može vrlo brzo i lako doći i to je ono što iznenađuje. Kada se kupi prisluškivač potrebno je u njega staviti SIM karticu. Zatim treba pozvati taj broj koji je postavljen u prisluškivaču koji se tada automatski aktivira i kreće sa svojim poslom prisluškivanja svega u njegovom okruženju. Naravno, ovo su prisluškivači kvalitetnije vrste, samim tim i skuplji. Postoje prisluškivači dometa 500 metara, uređaji za prisluškivanje fiksnih telefona, uređaji za ometanje mobilnih telefona, GPS uređaja, detektori prisluškivača, spy olovke i naočare koje nude mogućnost snimanja audio i video zapisa… Nema kraja uređajima koji na neki način omogućavaju da saznamo nešto što neko nije želeo da podeli sa nama. Međutim, ova aktivnost je sporna iz mnogo razloga i mišljenja smo da je jedna od najnegativnijih posledica razvoja moderne tehnologije.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *