Kako nam oblaci utiču na svakodnevno raspoloženje

Svi oni koji svoje radno vreme provode na otvorenom su itekako zainteresovani sa sutrašnju vremensku prognozu, ali tamni oblaci mogu dosta da utiču i na sve koji svoj radni dan provode za kompjuterom. Pogotovo utiču na raspoloženje svih nas. U nastavku pročitajte kako da sami prognozirate vreme i tako se lakse pripremite za eventualne nepogode.

Osim što mogu da budu lepi i interesantni za gledanje oblaci služe za predviđenje vremenske prognoze. Pomoću oblaka može se znati da li će vreme biti lepo i sunčano ili olujno i kišovito. Postoji nekoliko klasifikacija oblako prema kojima se određuje vremenska prognoza. Prema visinskoj raspodeli razlikuju se tri različite vrste oblaka – stratusi, kumulusi i cirusi.

Naravno uvek možete naći na internetu kakva će biti vremenska prognoza za Niš, Beograd, ili  vremenska prognoza za Novi Sad ili za grad u kom živite. Ali ako malo bolje posmatrate oblake možete i sami predvideti vremensku prognozu, naravno ne tako precizno kao hidrometerološke stanice.

Niski oblaci ili kumulusi se nalaze na visini ispod 1800 metara. Dele se na kumuluse, kumulonimbuse, stratuse i stratokumuluse. Ovi oblaci se nalaze na manjim visinama u polarnim područjima, dok su na većim visinama u tropskim područjima. Kakvo vreme svaki od ovih niskih oblaka donosi?

Kumulusi

Kumulusi su oblaci koji se najčešće vide u letnjem period. Kada su mali to znači da će vreme biti lepo. Kumulusi se nalaze na visini od 500 do 1700 metara. Debljina kumulusa je od nekoliko metara do čak 2 do 3 kilometara. Kod većine kumulusa može da se razvije pljusak. Njih često prate kumulonimbusi koji nagoveštavaju oluju. Kumulusi su sastavljeni od vodenih kapljica, a kada se razviju u kumulonimbuse sastavljeni su od ledenih kristala.

Postoji više vrsta kumulusa koji su znak određene vremenske prognoze. Mali kumulusi, kumulusi sa vertikalnom moderacijom koji se javljaju popodne ili noću i teže da pređu u kumulonimbuse. Kumulusi sa stratusom koji su znak lošeg vremena. Kumulusi koji najavljuju oluju i grmljavinu se zovu kumulusi sa kumulonimbusom.

Kumulonimbusi

Ovo su oblaci koji se javljaju tokom toplog vremena i donose oluje sa grmljavinom. Javljaju se prilikom sparnog i toplog vremena kada nema vetra. To su masivni oblaci po svom izgledu. Stvaraju se popodne i uveče. Nalaze se na visini od 300 do 1300 metara, a debljina im može biti od nekoliko kilometara, pa sve preko 15 kilometara. Kumulonimbusi se sastoje od tri sloja. Niski sloj se sastoji od vodenih kapi, srednji od zamrznutih vodenih kapi, grada i snežnih pahulja, dok se u najvišem sloju nalaze ledeni kristali.
Kumulonimbusi daju pljuskove kiše, zimi ledene kiše, sneg i ledena zrnca čak i pojavu sugradice i grada. Iz njih mogu da nastanu tornado ili pijavica.

Stratusi

Niski oblaci koji su na visini 300 do 600 metara, nekad i niže, skoro pri samom tlu, da ih nekad nazivaju “magla”. Debljine su 1 do 2 kilometara. Nalaze se često na obalama, iznad mora i tamo gde ima jačih isparenja. Kod nas se javljaju uglavnom kad je hladnije vreme. Mogu biti providni tako da sunčeva i mesečeva svetlost prolazi kroz njih. Iz njih nastaju rominjave kiše ili sneg.
Stratus nastaje na nekoliko načina i to: tako što se hlade donji prizemni delovi atmosfere, dizanjem magle, tako što isparavaju padavine, ili spuštanjem stratokumulusa.

Stratokumulusi

Ovo su oblaci tipični za letnje mesece, ali ih ima i zimi. Najčešće su u obliku talasa i mahom su bele ili sive boje. Daju padavine u obliku slabe kiše ili snega. Nalaze se na visini od 200 do 2000 metara. Debljine su oko 1 kilometar čak i manje i obično najavljuju dolazak lošeg vremena. Stratokumulusi za razliku od stratusa nisu providni, već tako gusti da zaklanjaju sunce i mesec.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *