Putem uspomena i prošlih vremena

Našli ste se u Beogradu i o njemu već sve znate, ali sada bi da obiđete nešto drugačije i novo? Naime, ako neko kaže da sve zna o Beogradu, vara se. Rođeni Beograđani nekada manje znaju o svom gradu nego provincijalci, jer ovi drugi dolaskom u veliki grad naterani su, hteli to ili ne, da se snađu, a većina provincijalaca poželi i da sazna nešto više.

Najbolji način da saznaš što više o jednom gradu jeste da se upoznaš sa njegovom istorijom i kulturom, ali i narodom.

Važimo za srdačan i gostoprimljiv narod, a to se najbollje ogleda kod srpskih domaćina koji će vas ugostiti tako da ćete se osećati kao kod svoje kuće. Ukoliko ste pak u mogućnosti ili poznajete nekoga ko živi van Beograda, preporuka je da ga posetite, jer dobro društvo i prijatna atmosfera sigurno neće izostati. Ako ste ipak padobranac i jedini način da prenoćite u Beogradu jeste hotel ili iznajmljivanje soba, onda povoljni smeštaj za vas mogu da budu i apartmani u Beogradu, kao i brojni hosteli. Za one sa tanjim novčanikom, rešenje koje nudi stan na dan je ono što je potrebno.

Istorija, kultura ili nauka – pitanje je sad

Smestili ste se, u nekom od beogradskih hotela ili apartmana i odmorili i sada biste želeli da istražujete Beograd na dugačiji način, jer nije vam prvi put da ste u poseti glavnom gradu Srbije? Neki od načina za drugačiji obilazak Beograda jesu obilasci najznačajnijih beogradskih muzeja. Put će vas odvesti do Kalemegdana, a taman je to idealna priika da posetite Vojni muzeja koji datira još iz 19. veka. Na slikama, ratnim zastavama, oružju, fotografijama videćete tragove prošlosti, a u samoj muzejskoj zgradi stalna postavka podseća na periode od praistorije do danas. Oklopna vozila se mogu videti na beogradskoj tvrđavi, kao i artiljerijska oružja, a zanimljivo je da muzej čuva najstariji jatagan na svetu.

Nedaleko od Kalemegdana nalazi se Konak knjeginje Ljubice koji zapravo prikazuje gradsku kuću, a  unutar konaka moguće je videti nameštaj iz 19. veka. Ukoliko vam se sviđaju narodne nošnje, ljubitelji ste ćilima, a pažnju vam privlače i zanatski predmeti, nakit iz srednjeg veka, kao i nameštaj, onda je pravo mesto za vas Etnografski muzej.

Ljubitelji ste slika i fascinira vas lik i delo srpskog slikara Paje Jovanovića, svakako je Muzej Paje Jovanovića mesto koje ne bi trebalo da zaobiđete. Izložbene slike, slikarski pribor, ali i salon nekadašnjih beogradskih stanova može se videti u ovom muzeju.

Želite da vidite kako su izgledale freske u vizantijsko doba, a interesuju vas i skulpture kao i ikone iz srednjeg veka, onda je pravo mesto za vas Galerija fresaka. Da biste vaše istorijsko putovanje zaokružili trebalo bi posetiti Narodni muzej, pa bez obzira na njegovu dugogodišnju rekonstrukciju, nije loše otići i videti koja postavka je trenutno izložena.

Svakako, za egzibicioniste i ljubitelje automobila nezaobilazan je Muzej automobila koji se nalazi na mestu gde je bila otvorena prva beogradska javna garaža. Najstariji automobil ima više od jednog veka, a moguće je videti i raznu opremu, fotografije i brojne suvenire.

Lik i delo Nikole Tesle vas je oduvek oduševljavalo, a mišljenja ste da je njegov um pomerao granice, onda obavezno posetite Muzej Nikole Tesle koji čuva njegovu ličnu zaostavštinu, naučne radove, ali i urnu sa pepelom.

Naša preporuka za mnoge nostalgičare jeste da obiđu Muzej istoriju Jugoslavije u kojem se nalazi i Kuća cveća, mesto gde je sahranjen Josip Broz Tito.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *