Savremeni trendovi u štamparijama

 

Rad u kancelariji danas ne može da se zamisli bez mejlova koji su zamenili sva nekadašnja pisma, fakture i dokumenta, koji su se do izuma elektronske pošte, veoma teško čuvali i umnožavali.

Kopiranje dokumenata se danas obavlja jednim klikom, a nekada, pre otkrića kopir aparata, ili čak, pre otkrića mašine za štampanje, kancelarije su bile primorane da zaposle radnika,pisara, pa čak i više njih, koji će obavljati poslove kopiranja, odnosno prepisivanja. Sa otkrićem mašine za štampanje, proces umnožavanja je mnogo pojednostavljen, štamparije su mnogo unapredile kancelarijsko poslovanje, ali i dovele do ekspanzije štampanog materijala, bilo da je reč o materijalu koji se koristi u reklamne svrhe, promotivne, bilo da je reč o časopisima, knjigama, raznim drugim proizvodima štamparske industrije. Danas u svakom manjem mestu u Srbiji možete naći štampariju, a tek koliko ima štamparija u Beogradu, koje će Vam ponuditi širok spektar svojih proizvoda iz ofset ili digitalne štampe, kao i štampanje velikih formata kao što su bilbordi.

Moderne štamparije u Beogradu

Porodični biznis uglavnom se vezuje za štamparije,  prave male oaze porodičnog poslovanja u savremenim tokovima industrije, koja sve više teži globalizaciji i razvoju velikih kompanija, pa ostavlja veoma malo prostora za male porodične firme. U  štamparskoj industriji ponajviše, uspevaju da očuvaju tradiciju porodičnog poslovanja, kroz kvalitet i široku ponudu štamparskih usluga koje se iz dana u dan nadograđuju i modernizuju novim proizvodima. Štamparije u Beogradu su pravi primeri porodičnih firmi, a neke od njih razvile su se u kompanije koje se bave svim vrstama štampe, na različitim materijalima.  Danas trendovi u ovoj oblasti  vode ka štampanju velikih formata i digitalnoj štampi koja polako  uzima  prednost. 

Ofset štampa

Prema istraživanjima, najzastupljenija tehnika  i u prethodnoj godini bila je ofset štampa. S razlogom su ovakvi rezultati, zbog toga što ona predstavlja najisplativiju tehniku štampanja,  namenjena je  za  velike serije, pa iz tog razloga  i povoljnija, velike poručene serije smanjuju cenu štampanja. Ofset štampa se preporučuje za štampanje brošura, plakata, vizit karti i drugog potrošnog materijala, zato što je tekst  kvalitetniji, a slika postojanija.

Digitalna štampa

 Digitalna štampa se razvila daleko kasnije od ofset štampe, sa razvojem i napretkom računarske tehnika, ali danas zauzima značajno mesto u procesu štampanja, zato što je sam proces mnogo jednostavniji, materijal za štampu se lako sa računara prenosi na mašinu za štampanje. Klijenti često traže da se nešto odštampa danas za sutra i ne zahtevaju samo štampu na papiru, nego na raznim predmetima.  U tim situacijama problem se rešava digitalnom štampom, zato što se lako štampa manji tiraž za kratko vreme. Zbog manjih troškova štampanja, kraćih rokova, mogućnosti izmene pripremljenog materijala, štamparije u Beogradu daju podatak da  digitalna štampa ima prednosti nad ofset štampom, zato što su potrebe tržišta takve da se firme sve više opredeljuju za manje i srednje tiraže, sem velikih kompanija koje naručuju štampanje materijala u velikim tiražima. Većina štamparija u Beogradu prati moderne trendove i kao uslugu nudi sve tehnike štampanja, a poslednjih godina posebno je zanimljiv razvoj štampanja na velikim formatima, pa bilbordi kao reklama više nisu iznenađenje, čak ni kada na nekom bilbordu osvane interesantna personalizovana čestitka za rođendan ili neku drugu priliku.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *