Šta znači LED, OLED, 4K, 8K? Ovo je sve što treba da znate pre kupovine novog televizora

Nekada je, kada se kupovao televizor akcija bila glavni uslov za odlazak u prodavnicu i kupovinu istog jer je to značilo da se za isto ili manje novca može kupiti što veći uređaj. Dakle, gledalo se samo koliko je TV veliki i da li može da stane na već postojeći stočić u kući. Vremenom je, logično, tehnologija napredovala, pa su se i ovi uređaji promenili. Danas se retko mogu videti oni stari televizori, već su ovi uređaji uglavnom tanki i okačeni na držače na zidu. Pored toga, kupovina više nije jednostavna kao nekada, jer se ne gledaju samo dimenzije, već i kvalitet slike, operativni sistem, treba ga uskladiti sa veličinom prostorije… 

Dakle, kada uđe u prodavnicu, prosečan kupac se, uprkos tome što se prodavci trude da ga informišu o svemu, potpuno zbuni i na kraju pojma nema ni šta je kupio i zbog čega je to dobro. U ovom tekstu ćemo se potruditi da na najjednostavniji način objasnimo šta znače oznake na kutijama i kakav uređaj je najbolje kupiti, u zavisnosti od potreba i da, kada se kupuje televizor akcija, odnosno dobri popusti u prodavnici, nisu jedini uslov za odnošenje uređaja kući. 

Prvo odredite veličinu televizora

Već smo pomenuli da je nekada kada se kupovao televizor akcija u prodavnicama bila uslov da bi se kupio što veći uređaj. Danas kupovina najvećeg televizora ne znači nužno bolje iskustvo u gledanju programa, već može da bude stvarno veliki problem. Razlog za to je činjenica da su nekada ovi uređaji bili daleko manji, pa čak i kada se kupi najveći u prodavnici, to neće smetati gledanju programa. Danas su televizori mnogo veći pa se pri kupovini može napraviti greška i izabrati preveliki TV koji neće odgovarati Vašoj prostoriji. 

Ukoliko kupite prevelik TV može se desiti da nećete moći da ga obuhvatite pogledom i da ćete imati problem sa čitanjem titlova, što može biti jako frustrirajuće. Zbog toga bi pre kupovine uređaja trebalo da izmerite udaljenost od mesta gde će Vam biti TV do mesta za sedenje. Tu razdaljinu u centimetrima onda podelite sa dva i dobićete preporučenu dužinu dijagonale ekrana. Pošto se dijagonala ekrana određuje u inčima, dobijenu cifru podelite sa 2,54 i znaćete šta treba da tražite. Ako se ispostavi da imate dovoljno prostora da možete da kupite zaista veliki televizor akcija/ePonuda je možda najbolji način da pazarite tako veliki uređaj po najpovoljnijoj ceni.

Šta znači 4K, 8K?

Oznake HD, Full HD, 4K i 8K označavaju rezoluciju ekrana. Šta to znači? Ove oznake nam govore koliko piksela ima ekran. Što više piksela, to znači bolja i realističnija slika ekrana. Tako, na primer, Full HD ekrani imaju nešto više od dva miliona piksela, dok 8K imaju više od 33 miliona piksela. Kada se ove brojke uporede jasno se može videti razlika u kvalitetu slike. Naravno, što je veća rezolucija, to je i viša cena uređaja, pa ako želite da kupite 4K ili 8K televizor akcija u prodavnicama ili online šopovima tehničke robe je vredna čekanja.

Ako želite smart televizor akcija je vredna čekanja

U poslednjih nekoliko godina su jako popularni smart televizori. Oni, osim emitovanja klasičnog programa imaju opcije instaliranja aplikacija, kao na mobilnim telefonima. Ovo su najčešće YouTube i druge platforme za slušanje muzike i gledanje filmova i serija kao što su HBO Max, Netflix… Ovi uređaji imaju i opciju da se preko bluetooth – a povežu sa mobilnim telefonom. Tako, na primer, ako želite da gledate video snimke iz galerije ili sa neke društvene mreže, u par klikova ih možete emitovati na TV – u. Ukoliko želite da kupite smart televizor akcija/ ePonuda je možda najbolji način da pronađete kvalitetan uređaj, visoke rezolucije sa smart opcijom po najpovoljnijoj ceni.

Koja je razlika između LCD i OLED ekrana?

Na kvalitet slike će osim broja piksela, odnosno rezolucije uticati i vrsta ekrana. Danas se najčešće mogu naći uređaji sa LCD i OLED ekranima. LCD ekrani imaju pozadinsko osvetljenje pomoću fluorescentnih katodnih lampi ili, sve češće uz pomoć LED dioda. Kod OLED ekrana, koji su trenutno najkvalitetniji, svaki piksel je posebno osvetljen. Ovo omogućava najkvalitetniji mogući prikaz boja. Iako su OLED ekrani najkvalitetniji, a samim tim i najskuplji, mogu se naći uređaji sa modernijim i unapređenim LCD ekranima i oni nose oznake QLED, NanoCell, ULED. Ove oznake se razlikuju od proizvođača do proizvođača ali treba naglasiti da su u pitanju ekrani sličnog kvaliteta. Ukoliko ipak imate želju da uživate u vrhunskoj slici, dakle smart uređaju sa visokom rezolucijom i OLED ekranom, pri odabiru televizora akcija je najbolja prilika da dobijete sve što ste želeli po prihvatljivoj ceni.

Један одговор на „Šta znači LED, OLED, 4K, 8K? Ovo je sve što treba da znate pre kupovine novog televizora“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *