Upala desni – bolest savremenog čoveka

Da li ste znali da oko 80% odraslih pati od neki oboljenja zuba kao što je upala desni, krvarenje i slično? Naime, upala desni je često uzrokovana neadekvatnom higijenom usne duplje, a njen glavni izazivač je plak zuba koji sadrži bakterije, a one dalje utiču na zubnu gleđ i kasnije dovode do karijesa.

Često se upala desni ni ne primeti, jer sporo napreduje i skoro da nema nikakvih simptoma. Ukoliko primetite da su vam desni otečene, crvene i mekane i da krvare kada perete zube, vreme je da posetite stomatologa. Naravno, treba imati na umu da je upala desni početni stadijum i da je ne treba ignorisati. Kasnije, ukoliko ne lečite desni može doći do slabljenja strukture zuba, uvlačenja desni, kao i do smanjenja koštane mase.

Blagovremeno lečenje je spas!

Svakako, na vreme treba početi sa lečenjem upala desni. Iako ne postoji jedinstveni lek za ovo oboljenje, važno je da se potrudite i počnete da menjate životne navike koje ne utiču povoljno na vaš kvalitet zuba. Najpre, odaberite mekanu četkicu koja neće dodatno povređivati vaše osetljive zube.

Takođe, kada je oralna higijena u pitanju i lečenje upala desni preporuka stomatologa je korišćenje konca za zube, kao i rastvora za ispiranje zuba. Pravilno treba prati zube i preporučuje se da se zubi peru od korena do vrha, a savetuje se da posle svakog obroka masirate desni. Pošto ne postoji jedinstven način na koji biste lečili vaše desni, preporuka je da promenite neke životne navike, pa da ostavite cigarete i alkohol, jer oni imaju štetno dejstvo ne samo po vaše zdravlje, već i po vaše zubno tkivo.

Svakako, to što ćete ostaviti pušenje, ne mora da znači da ćete vaše desni zalečiti, jer je posebno važna ishrana.

Krvarenje i upala desni nisu bezazleni!

Međutim, nije samo važno da se upala desni na vreme spreči, već i da sprečite pojavu krvarenja desni. Verovatno se pitate šta bi bili uzroci ovog ozbiljnog oboljenja. Imajte na umu da do krvarenja desni može dovesti loš imunitet, manjak vitamin C, kamenac i naslage na zubima, ali može biti i nasledno. Kod žena do pojave krverenja može doći za vreme puberteta, u trudnoći, ali i u menopauzi. Svakako, glavni uzrok je loša oralna higijena.

Pravilna nega zuba – put do zdravlja

Da se ne kaže slučajno bolje sprečiti nego lečiti, na vreme počnite da praktikujete pravilno održavanje usne duplje kako se upala desni ili krvarenje ne bi pojavili. Kao što smo i već pominjali, pored četkice, obavezno koristite i tečnost za ispiranje usta, ali i konac za čišćenje zuba, jer postoje nepristupačni delovi vilice do kojih četkica ne može da dopre, ali je zato konac tu da ukloni ostatke naslaga hrane.

Iako vam se možda čini da krvarenje desni nije ozbiljna pojava i da je samo trenutno, nemojte da budete sigurni u to, jer upravo to može da bude samo početak ozbiljnog oboljenja. Tako ćete sprečiti mnogo opasnije bolesti, ali ćete i zaštiti sopstvene zube od ispadanja, jer nemarnost i nedovoljna informisanost može dovesti do mnogo većih problema, a koliko zubi mogu da bole i da naprave komplikacija kada je zdravlje u pitanju, nismo ni svesni sve dok se ne nađemo u takvoj situaciji.

Zato nemojte da testirate sopstvenu izdržljivost, jer kad zub boli leka nema sve dok ne posetite stomatologa.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *