Zaštita intelektualne svojine – osnovne stvari koje treba da znate

Imati talenat ujedno znači i biti povezan sa svojim talentom i doprineti da se naš talenat vidi. Biti talentovan znači uživati u svom talentu, pre svega u njegovom ostvrivanju. Idealno je ukoliko od tog talenta možete i da živite.

Uvek i u svakoj situaciji treba da budete ponosni na svoj talenat. Kada smo talentovani to uglavnom znači da uvek nešto stvaramo. A to što stvorimo ponekad treba zaštititi. Ukoliko smarate da se vaša intelektualna svojina može i treba zaštiti, onda nastavite da čitate ovaj tekst. 

Da li je moj rad autorsko delo? 

Čim ste sebi postavili ovo pitanje to vrlo verovano nešto znači. Ukoliko ste sa svoje dve ruke, svojom energijom, znanjem i umećem nešto napravili i stvorili – da to je vaše autorsko delo. I to znači da nema potrebe da ga posebno registrujete niti bilo šta slično. Od trenutka nastanka to je samo vaše autorsko delo. Da ne bi došlo do zabuna i zabluda, najbolje bi bilo da uvek igrate na najsigurniju kartu – odnosno da svojim talentom dokazujete kreativnost, a ne da kopirate druge. 

Dve vrste prava na delo koje ste stvorili

Kada stvoriš neko delo, koje je posebno i vredno divljenja znači da je to tvoje autorsko delo. Ne postoji način da nešto stvorite, a da to nije autorsko delo, posebno kada govorimo o talentima i kreativnosti. Elem, kada stvorite autorsko delo, vi odmah imate neka prava koja se odnose na zaštitu intelektualne svojine. Dakle, vi imate moralna prava – da je to samo vaše, da na tim delima može i mora stajati vaš potpis. Ova prava ne možete preneti na nekog drugog, što je sasvim logično. Sa druge strane, postoje prava koja možete preneti na nekog drugog i u pitanju su imovinska prava. To znači da svako ko stvori neko umetničko delo može da prihoduje od toga, u skladu sa važećim propisima naše države. 

Kako zaštiti autorsko pravo? 

Autorska prava možete zaštiti pre svega tako što će te deponovati autorsko delo u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine, koja to omogućava. U svakom slučaju i bez toga vama vaše autorsko delo može biti prisutno. Ukoliko smatrate sa postoje određene stvari koje mogu da vas sabotiraju, onda bi bilo najbolje da nakon svakog autorskog dela, napravite i za sebe određenu kopiju, sa datumom proizvodnje, koja će jednostavno biti vaš dokaz da je to ono što ste vi stvorili. 

Da li postoji međunarodna zaštita ovih prava? 

Ovo je jedno od najinteresantnijih pitanja. I da, međunarodna zaštita autorskih prava je moguća i postoji u Srbiji. Kada prijavljujete vaše autorsko delo u Srbiji i kada je ovde stvoreno nećete plaćati taksu. Međutim, ukoliko želite da ga deponujete/prijavite, a stvoreno je van naše zemlje onda ćete morati da platite taksu. I to sve naravno zavisi u zavisnosti od toga koja država je u pitanju. Na primer, iz nekih država ne možete zaštiti vaša autorska prava, a među njima su i dve velike države – Rusija i Kina. I nemojte misliti da je ovo lagan proces, uvek znajte da vaša prijava može da bude i odbijena, zbog različitih razloga. 

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *