Zašto je varanje na ispitima loše?

Ovo pitanje ne bi trebalo ni da se postavlja, verovatno je odgovor svima jasan. Međutim, varanje na ispitima ne percipiraju svi na isti način. I mnogi ne shvataju zašto to može zapravo da se ispostavi kao veoma loše.

Kada vide da na nekim ispitima mogu lagano da prođu, odnosno da mogu da  koriste različita sredstva kako bi na najlakši mogući način položili, studenti tu priliku i te kako iskoriste. Iako polože ispit, jednostavno ne shvataju da je to potpuno pogrešno.

Sa druge strane svako se snalazi onako kako zna i ume i ako to jednostavno prolazi, onda će on postići isti cilj kao i studenti koji ne koriste različita sredstva za varanje i prepisivanje na ispitima.

Niste odgovorni prema sebi

Ukoliko ste već odlučili da upišete određeni fakltet i uzmimo na primer činjenicu da ste upisali fakultet koji ste zaista želeli, zašto je onda potrebno da varate na bilo koje načine?

Najčešći i najbolji način za varanje jeste korišćenje bubica za ispite. Kako mislite da ćete bilo šta naučiti ako budete gotovo stalno koristili specijalne bubice za ispite? To znači da vi prvenstveno niste odgovorni prema sebi, a zatim niste odgovorni ni prema fakultetu, a ni prema profesoru. To znači da vi ne poštujete njegov rad, da ne poštujete fakultet. A zašto ste ga onda upisivali ukoliko ga ne poštujete i tražite priliku da „preskočite“ pravila?

Ne naučite ni ono što je potrebno  i važno

Kako ćete naučiti ono što je bitno i važno, ako stalno budete koristili bubice za ispite? Nemoguće je. Iz svakog predmeta postoji ono što je važno i što morate znati i što će vam koristiti. Studenti su često skloni da kažu da im to sigurno nikada neće biti potrebno. Međutim, vi na fakultetu stičete naviku da učite, da pamtite razne činjenice, učite da učite i učite da kritički posmatrate gradivo. Nije samo cilj u klasičnom bubanju, već je cilj da ta literatura doprinese da vi počnete da mislite o tome na jedan temeljniji način.

Stvara zavisnost – kada jednom vidite kako može lakše, pokušaćete opet

Kada studenti jednom koriste bubice za ispite  i prođu odlično, onda će oni vrlo verovatno još nekoliko puta želeti da koriste bubice za ispite. To stvara jednu vrstu zavisnosti i vi mislite da vi niste sposobni da naučite gradivo za bilo koji ispit. Vi stičete utisak da to ne možete da spremite, da nemate vremena, tražite razloga kako biste koristili opet bubice za ispit. Međutim, to je vrlo pogrešno. Sasvim je u redu da ste jednom probali i uspeli, kada baš nije bilo šanse da nešto naučite. Međutim, nije u redu da završite fakultet preko bubice, onda ćete i sami znati da se to ne računa.

Stvarate lošu naviku – varaćete i nakon fakulteta

Ako ste bili skloni varanju i u srednjoj školi, pa zatim i na fakultetu to varanje usavršili onda će vam biti vrlo teško da se na budućem poslu ponašate maksimalno odgovorno. Uvek ćete tražiti načine kako da nešto uradite na lakši način, kako da što pre završite i onda ćete posao raditi vrlo površno. Zato, nije dobro da varate bilo gde, jer će to da se odrazi na vašu budućnost u to budite sigurni.

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *