Zdravlje nema opravdanje

Više nema opravdanja, zato što zdrav doručak može da se pripremi za svega nekoliko minuta. Dame kada se probude prvo o čemu razmišljaju su garderoba, šminka, frizura, kafa, a doručak se ostavlja po strani, ako bude bilo dovoljno vremena doći će i on na red. Iako nemate dovoljno vremena da pripremite zdrav doručak u stanu, onda se odlučite za neko zdravo rešenje van svog doma.

Stručnjaci tvrde da bi trebalo najkasnije dva sata nakon što smo se probudili da doručkujemo i da upravo zdrav doručak čini trećinu kalorija koje tokom dana unosite u organizam. Da li znate da doručak podiže nivo šećera u krvi kako bi normalno funkcionisam mozak i mišići. Ako se odlučite za zdrav doručak, treba da znate da ovakav početak dana čini da se osećate srećnije i zadovoljnije, smanjiće se nivo stresa, a koncentracija će biti poboljšana. Zato dobro razmislite da li ćete sledeći doručak preskočiti!

Da li znate da je zdrav doručak preduslov za savršenu liniju? Ukoliko ne doručkujete, najčešće ćete želeti ovaj obrok da nadoknadite slatkišima i grickalicama ili prekomernom količinom hrane tokom dana kako biste nadoknadili izgubljenu energiju, a jedino što ćete dobiti jeste neki kilogram više. Kao što rekosmo, zdrav doručak je preduslov, ne garancija za vitko telo, jer ako doručkujete metabolizam će funkcionisati normalno, za razliku od situacija kada preskačete obroke in a taj način usporavate metabolizam.

Više od trećina žena ne doručkuje, jer nema dovoljno vremena za obrok. Ako se dobro organizujete, ujutru ćete stići i da jedete i da se sredite za posao, pa neće zdrav doručak da trpi zvog vaše lepote. Iako je najlakše usput kupiti nešto što će vas zasititi, treba napomenuti da je važno da se na vreme oduprete ukusnim pecivima.

Kafa ili čaj za dobro jutro?

Veliki broj ljudi svoj dan ne može da zamisli bez prve jutranje kafe. Osim što ćete se brže razbuditi, kafa smanjuje rizik od dijabetesa, pa i gojaznosti. A ako niste ljubitelji kafe, onda je čaj prava preporuka za jutarnji napitak. Osim što ima blagotvorno dejstvo na zdravlje, čaj sadrži manju količinu kofeina, jača imuni sistem, sprečava pojavu mnogih bolesti, a ako se redovno konzumira učiniće da vam telo bude hidrirano i zdravo. Mnogi svoj dan počinju jedino kafom ili čajem i to im je svakodnevni ritual, jer ne osećaju glad.

Ako ujutru niste gladni, onda znajte da je vaš organizam naviknut na takvo stanje, jer čuva hranljive materije za kasnije i tako remeti funkcionisanje metabolizma. Kako ste organizam navikli da nema doručak, tako ga sada odviknite i uvedite zdrav doručak kao osnovni obrok. Nakon određenog vremena, ujutru će vam se povećavati apetit i ponovo ćete osećati glad. Najvažnije je da pravilno kombinujete namirnice, zato se potrudite da jutarnji obrok sadrži ugljene hidrate, vitamine, proteine i minerale, a izbacite so i mast. Nemojte da imate obilan doručak, već iskombinujte namirnice koje će učiniti da se osećate zdravo, energično, raaspoloženo i zadovoljno, jer naporan dan tek počinje i teški radni zadaci su pred vama, a sve to treba izdržati. Prijatan doručak!

КатегоријеRazno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *